Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Franska författarskap har fått ett uppsving efter Johan Pehrsons (L) uttalande. Foto: Thibault Camus /Henrik Montgomery

Efter Pehrsons (L) uttalande: Uppsving för Proust och Houellebecq

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har anklagats för att fara med osanning kring sin litteraturkonsumtion. Efter en intervju med Aftonbladet förra veckan har det twittrats friskt om huruvida han läste både Marcel Proust och Michel Houellebecq i skolan.

Johan Pehrson har tidigare lyft fram Frankrike som ett föredöme vad gäller kulturpolitik och när han fick frågan om han föredrar Marcel Proust eller Michel Houellebecq i Aftonbladet svarade han att han inte var säker, men att han läste båda författarna i skolan.

Många har kommenterat intervjun på sociala medier och menar att han inte talar sanning eftersom Michel Houellebecqs debutroman kom ut först flera år efter att Pehrson gick ut skolan.

Har lett till ökad läsning av författarna

Pehrson har i efterhand påtalat att det han sade var att han inte är speciellt inläst på ”om” han läste de nämnda författarna i skolan.

De båda författarna har oavsett fått ett uppsving efter Pehrsons intervju och den efterföljande diskussionen på sociala medier. De svenska google-sökningarna på de båda författarna har ökat, och enligt uppgifter till Kulturnyheterna så har både nätbokhandeln Adlibris och ljudsboksstjänsten Nextory registrerat en ökning i antalet sökningar på författarskapen. Nextory har också registrerat en ökad nedladdning och läsning av författarnas verk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer