Guggenheimmuseet i New York har fått hård kritik för bristande mångfald. Nu vidtar museet åtgärder. Foto: EPA/TT

Efter rasismanklagelser – Guggenheim antar mångfaldsplan

Uppdaterad
Publicerad

Guggenheimmuseet i New York har presenterat en mångfaldsplan som ska förbättra arbetsmiljön och öka representationen på museet. Initiativet kommer efter kritik från hundratals anställda, bland annat har en gästcurator sagt att hon aldrig blivit så rasistiskt bemött i yrkeslivet, som när hon kuraterade en Basquiat-utställning för museet 2019.

Mångfaldsplanen sträcker sig över två år med målet att förbättra rekryteringsprocesser så att fler med annan bakgrund anställs, öka mångfalden både vad gäller styrelsen och konstinköpen. Museet vill också arbeta för nå ut till en bredare publik, skriver The New York Times.

Mångfaldsplanen antogs under måndagen, två månader efter att cirka tvåhundra anställda och tidigare anställda lämnat ett brev till styrelsen med anklagelser om att främja rasistiska strukturer i arbetsmiljön. Bland undertecknarna fanns en kvinna som kuraterat en Basquiat-utställning för museet 2019. Kvinnan menar att hon aldrig blivit så rasistiskt bemött i sitt yrkesliv, som när hon arbetade för Guggenheim.

Det är i samband med Black lives matter som den amerikanska konstvärlden hamnat under lupp. Tidigare under sommaren har bland annat museichefen på San Francisco museum of modern art slutat, efter rasismanklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.