Foto: TT

Efter Sara Danius sommarprat – nu svarar Kulturprofilen

Uppdaterad
Publicerad

I sitt sommarprat berättade Sara Danius att den så kallade Kulturprofilen bad om hennes meritförteckning å sin frus vägnar, strax innan hon blev invald i Akademien. Nu svarar Kulturprofilen SVT via sin advokat att han ”aldrig någonsin lagt sig i Akademiens inre angelägenheter”.

Enligt Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare, Sara Danius, finns det inom Svenska Akademien anledning att misstänka brott mot den sekretess som ska omgärda arbetet med att välja in ledamöter, åtminstone i hennes eget fall. Det sade hon i sitt sommarprat under lördagen.

Enligt henne ska nämligen den så kallade Kulturprofilen vid två tillfällen under vårvintern 2013 bett om hennes meritförteckning så att hans hustru, ledamoten Katarina Frostenson, ”skulle kunna läsa den”.

– Tre veckor senare fick jag ett telefonsamtal från den ständige sekreteraren Peter Englund. Han önskade veta om jag ville bli ledamot av Svenska Akademien. Kanske låter det otroligt men jag blev lika glad som överraskad, berättar Sara Danius.

Kulturprofilen: ”Jag har aldrig lagt mig i”

I en kommentar till SVT Nyheter svarar nu Kulturprofilen:

”Jag förnekar bestämt att jag skulle ha försökt påverka invalet av Sara Danius i Svenska Akademien. Jag vill framhålla att jag aldrig någonsin lagt mig i Akademiens inre angelägenheter. Som konstnärlig ledare för kulturverksamheten Forum, där Sara Danius medverkat många gånger, har jag haft intresse av att få kunskap om vad hon åstadkommit – där och ingen annanstans”.

Vidare riktar han också kritik mot Sveriges Radio.

”Detta är bara ytterligare ett led i den kampanj av smutskastning som pågått och pågår mot mig. Jag ställer mig också frågande till hur Sveriges Radio kan medverka till spridningen av sådana lögner”.

Peter Englund: ”Det finns mejl som bevisar det”.

Huruvida Kulturprofilen faktiskt känt till att Sara Danius var på väg att väljas in i Svenska Akademien vill han inte svara på, men Peter Englund skriver till SVT nyheter:

”Hans inblandning i det här fallet är ingen spekulation. Det finns mejl som bevisar det”.

I övrigt hänvisar han till kommentarer som han gav till Dagens Nyheter under lördagen.

”Han är välkommen att höra av sig”

Louise Welander som är ansvarig utgivare för Sommar i P1 säger till SVT Nyheter att hon gärna lyssnar på Kulturprofilens syn på skandalåret.

– Vi vill gärna att han ger sin bild av det som hänt, han är välkommen att höra av sig och svara på våra frågor. Jag vill också understryka att vi inte namnger honom och att det enda Sara Danius faktiskt säger är att han bett om hennes meritförteckning, inte att han varit inblandad i valet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.