Varan-tv-gänget 1997. Foto: Leif R Jansson/TT

Efter tjugo år: Varan-tv får ny säsong på SVT 

Uppdaterad
Publicerad

För drygt tjugo år sedan tackade SVT nej till en tredje säsong av Varan-tv. Men efter att humorgruppen lyckades skramla ihop 5,4 miljoner i den största svenska kickstarterkampanjen någonsin, har SVT nu tackat ja till en ny säsong.

“Vi på SVT är glada att kunna erbjuda publiken den här godbiten”, skriver programchef Petter Bragée i ett mejl till Kulturnyheterna.

Humorgruppen Varanteatern bildades i Lund 1992 när medlemmarna Anders Andersson, Fredrik Ljungberg, Jonas Sykfont, Magnus Thomson, Olof Wallberg, David Wiberg och Fredrik Åkerman fortfarande gick i gymnasiet.

”Ingen omedelbar jättesuccé”

Gruppen fick sitt stora genomslag när de, tillsammans med SVT, skapade tv-programmet Varan-tv vars sketcher direkt blev populära. Men av olika anledningar valde SVT att inte ge gruppen en tredje säsong – förrän 20 år senare.

Enligt Petter Bragée, som nu är programchef för SVT men som också var producent för de två första säsongerna, var Varan-tv ingen omedelbar jättesuccé. Vare sig bland kritiker, i publikreaktioner eller i tittarsiffror. Men sedan har kulten växt. VHS-kassetter gick runt i kompisgäng, Varanteaterns humorband Tyskarna från Lund fick hits och det gjordes festivaluppträdanden och scenshower.

5,4 miljoner kronor

Hösten 2020 annonserade Varanteatern att de ville spela in nytt material på egen hand. Detta trots att SVT fortfarande ägde rättigheterna. För att säkra finansieringen för projektet startade gruppen en kickstarter-kampanj, som över allas förväntan dragit in 5,4 miljoner kronor i dagsläget.

“Som gammal Varan-tv-producent var jag kanske inte lika förvånad som många andra. Varan-tv är som många kultfenomen något som är jättestort i en del kretsar och okänt i andra. Jag har känt av en växande kult, men jag tror många på SVT var förvånade över intresset,” skriver Petter Bragée i ett mejl till Kulturnyheterna.

”Absurda och superspännande”

Humorgruppen säger i en intervju med Dagens Nyheter att pengarna de samlade in i Kickstarter-kampanjen istället kommer gå till att producera exklusivt extramaterial, vid sidan om tv-serien. Den nya säsongen av Varan-tv, som ännu inte har något namn, kommer spelas in under sommaren och en premiär kan väntas våren 2022. Det blir sex avsnitt, vart och ett 22 minuter långt.

Petter Bragées förhoppning är att fånga både nya tittare och de som gillade de tidigare säsongerna: ”De idéer jag hört hittills är egna, absurda och superspännande.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer