Det är inte heliga skrifter, högtidliga tempel och andliga riter – som vi är vana att se dem. Kopimismen är en religion för internetanvändare och fildelare. Kammarkollegiet har godkänt ”Det Missionerande Kopimistsamfundet” som religion. Det betyder att rörelsen ”bedriver religiös verksamhet” och får registrera sig som trossamfund.
Vad räknas som religiös verksamhet?
– Det är väldigt enkelt. Det är en ideell förening det handlar om, och föreningens självbild. Det ska innefatta en gudstjänst, men staten bedömer inte innehållet i den religiösa verksamheten, säger Bertil Kallner, chefsjurist på Kammarkollegiet.
Så det har ingen praktisk betydelse, som rätt att slippa förföljelse i egenskap av religiös minoritet?
– Nej.
”Från en till alla och sedan tillbaka, utbyte utan början och slut” är en av Kopimismens viktigaste trossatser, att kopiera och sprida information digitalt. I sin trosförkunnelse skriver man inte hur man ställer sig till illegal fildelning, men översteprästen Isak Gerson säger till att ”Många personer oroar sig över att hamna i fängelse när de kopierar och remixar. Jag hoppas att det kommer att ändras i Kopimismens namn.”
Är det problematiskt om kärnan i religionen strider mot svensk lag?
– Det har ingen betydelse, det är lika olagligt oavsett om man är registrerad som trossamfund eller inte, säger Bertil Kallner.
Cecilia Tiberg