Tutankhamun-huvudet i brons såldes på autkionshuset Christie's i London förra veckan. Foto: Christie's/AP/TT

Egypten vill att Interpol spårar Tutankhamun-huvud

Publicerad

Egypten hävdar att bronshuvudet olagligt fördes ur landet på 1970-talet. Trots det såldes statyn på auktion förra veckan. Nu vill egyptiska myndigheter ha hjälp av Interpol för att hitta föremålet.

I förra veckan sålde det brittiska auktionshuset Christie's ett 3 000 år gammalt bronshuvud som föreställer den egyptiska pojkkungen Tutankhamun för över 55 miljoner kronor, trots högljudda protester från egyptiskt håll.

Nu vill egyptiska myndigheter att polisorganisationen Interpol tar upp jakten på artefakten, eftersom de menar att bronsstatyn med stor sannolikhet på olaglig väg fördes ut ur landet på 1970-talet.

”Kommittén uttrycker sitt djupaste missnöje över det oprofessionella i att sälja egyptiska antikviteter utan att bistå med ägarbevis eller dokument som styrker en laglig export från Egypten”, säger myndighetsföreträdare i ett uttalande.

Auktionshuset Christie's har inte lämnat ut någon information om köparen av Tutankhamun-huvudet, men har tidigare hävdat att de aldrig skulle sälja ett verk där det finns frågetecken kring föremålets härkomst.

Egypten har länge krävt att historiska föremål som tidigare förts ut ur landet av brittiska arkeologer och äventyrare – däribland Rosettastenen som finns på British Museum – ska återbördas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer