Einár gör mammahyllning med mentorn Sebastian Stakset

Publicerad

Stjärnskottet Einár är aktuell med låten Mamma förlåt tillsammans med Sebastian Stakset – som också fungerar som hans mentor. För Kulturnyheterna berättar de om varför det är just mammor som hyllas i rapmusiken.

Under några veckor i våras var Sveriges mest spelade låt Katten i trakten av den 16-årige rapparen Einár. Nils Grönberg, som han egentligen heter (Einar är mellannamnet), bor till vardags på ett HVB-hem i Dalarna. Men efter succén turnerar han så gott som varje vecka, berättar han.

En av hans förebilder är Sebastian Stakset – den tidigare gangsterrapparen och Kartellenmedlemmen som bytte spår i livet efter att ha hittat sin tro.

– Jag har blivit stabil och stark i mitt nya liv och då är det lättare att komma in och hjälpa till och stötta där det behövs. Just nu är du under LVU och på väg att bli fri, säger Sebastian Stakset och tittar på Einár.

– Och jag tycker att man ska se att när han har fått en karriär och har uppbackning runtomkring sig är det bättre att vara fri. Han ska inte tillbaka till något LVU eller SiS eller något sådant där.

Rappat sedan barnsben

I deras låt Mamma förlåt ber de sina mödrar om förlåtelse för all oro som de har behövt stå ut med under sönernas liv. Den kom till när Einár hade lagt upp en bild av sin mamma på Instagram och Sebastian Stakset ringde upp honom.

– Jag har haft problem i livet som fått mamma att må dåligt eller må stressat. Så det passade in. Jag tyckte att det var en bra låt och så körde vi bara, säger Einár.

– När man lever ett liv i kriminalitet och droger finns det alltid en mamma som gråtit på rättegångarna, hos Soc och på rektorssamtalen, berättar Sebastian Stakset, som fick idén till låten.

Men de träffades för första gången långt tidigare. De minns ett möte i Enskededalen, där Einár är uppvuxen.

– Jag kommer ihåg när han var pytteliten och kom och rappade. Vi tänkte att ”han är bättre än oss redan nu, och han är nio, tio år! vad ska hända med honom?” säger Sebastian Stakset.

Tradition av mammahyllningar

Einár började lyssna på Sebastian Staksets tidigare grupp Kartellen redan som barn.

– Det var mycket förorten hit och dit men det fanns också ett syfte med alla låtar. Man hörde att det var äkta, det kom från något riktigt, det var inte en film där alla var skådespelare. Och det är det som har format min rap också, att köra som man är, säger Einár.

Med ”Mamma förlåt” sällar de sig till en tradition av mammahyllningar inom hiphopen. Men det är långt ifrån alla kvinnor som hyllas i raptexter.

– Det är mycket som sägs inom rap som man borde ifrågasätta varför man säger, tycker Sebastian Stakset, och fortsätter:

– När jag levde det gamla livet hade man en jargong och ett språk, men jag försöker tänka nu att alla kvinnor… Jag har döttrar också, så jag tänker lite på ett annat sätt nu än när jag var ung.

Einár menar att det hårda språkbruket drabbar alla grupper.

– Det är mycket stämplingar mot en själv, och man bildar det mot andra. ”Han tillhör pundarna”, ”hon tillhör hororna”, ”han de driftiga”. Om man lever ett sådant liv är inte det värsta som finns att kalla någon horan.

Är mamma alltid viktigare än pappa?

– Jag har världens bästa farsa och han har också en bra pappa, säger Sebastian Stakset och nickar åt Einár.

– Men det finns ett speciellt band mellan far och dotter och mellan son och mamma, så är det bara, avslutar Stakset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer