Stubø ny teaterchef. Foto: Scanpix.

Eirik Stubø ny chef för Stockholms stadsteater

Uppdaterad
Publicerad

”Spontant blir jag förtjust över valet”, säger Kulturnyheternas teaterkritiker.

Det blir den norske teatermannen Eirik Stubø som tar över chefsskapet för Stockholms stadsteater efter Benny Fredriksson, det skriver Dagens Nyheter i dag.

Stubø var chef för Nationaltheatret, Norges motsvarighet till Dramaten, mellan 2000-2008 och är känd för sina uppsättningar av Ibsen och Fosse. Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius tycker Stubø är ett intressant namn.

– Spontant blir jag förtjust över valet. Han är meriterad både som konstnär och chef, har ett eget och stilsäkert formspråk som regissör och flera års erfarenhet som ledare för Nationaltheatret i Oslo.

Eirik Stubø har tidigare även regisserat i Sverige tidigare, både på Stockholms stadsteater och på Dramaten. Han säger till DN att han känner till sin nya arbetsplats väl efter fem egna produktioner där, senast Tjechovs ”Körsbärsträdgården” i våras.

– Och som chef kommer jag att fortsätta regissera, säger han till tidningen.

”Frihet under ansvar”

Anna Hedelius tror att Benny Fredriksson, som nu blir vd för Kulturhuset i Stockholm som stadsteatern ingår i sedan sammanslagningen i somras, har rekryterat Stubø för att han vet att de samarbetar väl. 

– Min känsla är att Fredriksson vill knyta en teaterchef till sig som arbetar självständigt men också går i hans ledband. Frihet under ansvar så att säga.

Hur kommer den nya chefen att märkas?

– Mycket hoppas jag! Förhoppningsvis genom att, liksom på Nationaltheatret, satsa på nyskriven dramatik och på att presentera intressanta internationella regissörer på den svenska scenen.

Den första juli i år slogs Stockholms Stadsteater och Kulturhuset ihop till ett allkonsthus. Inspirationen kommer från Centre Pompidou i Paris och på torsdag ska även de nya genrecheferna för konst, dans, musik och litteratur presenteras.

Hur tror du att Fredriksson kommer att lyckas som ”stor-vd” för nya Kulturhuset?

– Jag blir smått orolig för hans hälsa…Som jag känner Fredriksson är han en ledare som gärna vill kontrollera alla delar i verksamheten. Hans ork och ambition tycks gränslös och han är en skicklig strateg, så om någon ska lyckas med detta storvälde är det nog han. Jag hoppas bara att han är klok nog att inte förvandla det till ett skräckvälde. På Stadsteatern har personalen ju inte alla gånger mått så bra under hans ledning, säger Anna Hedelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer