Ekots chef Klas Wolf-Watz har tittat närmare på sin egen och redaktionens hantering av fallet med SR-reportern. Foto: TT/Sveriges radio

Ekotchefen: Inga fel har begåtts i fallet med SR-reportern

Publicerad

Ekots ledning begick inga fel i hanteringen av den tidigare SR-reportern som granskat fall med en känd islamist som reportern även hade en privat koppling till. Det skriver Ekots chef Klas Wolf-Watz i ett inlägg på Sveriges radios sajt.

”Varken arbetsgivarmässigt eller säkerhetsmässigt har något nytt framkommit som skulle ändra tidigare bedömningar”, skriver Klas Wolf-Watz i sitt blogginlägg på Sveriges radios hemsida.

Det handlar om den genomgång han har gjort av de publicistiska och arbetsgivarmässiga beslut som fattades på Ekot under hösten 2020. Då kom det fram att en tidigare medarbetare på Ekot har en relation till en person som förekommer i granskningar hon gjort och som bedöms som ett hot mot rikets säkerhet av SÄPO och regeringen.

Tillsätter expertgrupp

Klas Wolf-Watz menar att han med den information han hade då handlade på ett försvarbart sätt. Under hösten 2020 togs reportern ur tjänst för att Ekotchefen skulle kunna granska den uppkomna situationen, efter en tid sa reportern upp sig självmant medan hennes artiklar som ansågs sakliga fick ligga kvar på Sveriges radios plattformar.

Ekotchefen medger däremot att det finns en svårighet med att granska den egna redaktionen, och skriver att en expertgrupp med uppdrag att ta fram nya rutiner och öka den interna kunskapen om potentiella sårbarheter kommer att tillsättas. Arbetet ska inledas efter sommaren 2021. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Kultur
Mer Nyheter