Elever och proffs gör musik över gränser

Uppdaterad
Publicerad

Tonsättaren Sol Andersson har specialskrivit musik för elever med motoriska funktionsnedsättningar på Jorielskolan i Stockholm. 

Under fredagen framfördes musiken tillsammans med Blåsarsymfonikerna vid en konsert på Musikaliska i Stockholm.

Det var lite av en examensdag för Jorielskolans elever.

Eleverna, som har olika typer av motoriska funktionsnedsättningar, spelade tillsammans med Stockholms Länsmusikens anrika  Blåsarsynfonikerna, inför publik på konserthuset Musikaliska i Stockholm.

Sol Andersson är tonsättare med bakgrund inom elektro -aukustisk musik. Nu har hon skrivit musiken för eleverna och orkestern.

– Varje instrument eller grupp av instrument har en egen färg och då får dirigenten visa upp den färgen, när det är elevens tur att spela, säger hon.

En del av Skapande skola

Och för att detta ska fungera krävs det två dirigenter – en vanlig dirigent och en medhjälpare som hjälper eleverna med takten.

Instrumenten är välbekanta för eleverna. Det är samma instrument som musikläraren Magnus Allensten använder i sin undervisning på Jorielskolan.

Samarbetet är en del av projektet Skapande skola – samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet.

– När jag hade lagt på luren så tänkte jag, ”Gud, vad har sagt ja till”, säger Sol Andersson.

– Jag är van vid att skriva för professionella musiker, och så plötsligt blev mycket mer. Och det är intressant i sig, för det handlar om kommunikation på en djupare plan.

Behövde inte ansöka om pengar

Nio-åriga Elliot Vrangsjö på bygelbas tog det hela med ro när klockan skulle slå konsertdags.

På frågan om det är pirrigt i magen inför konserten, svarar han bestämt:

– Nej.

Samarbetet mellan Blåssymfonikerna och Jorielskolan startades i höstas och fick positiv respons. Så positiv att man i år inte ens behövde ansöka om nya pengar. Kulturrådet ringde upp på eget initiativ.

Nu hoppas både Magnus Allensten, musiklärare och tonsättaren Sol Andersson att erfarenheterna kan få spridning till övriga landet.

– Jag ser att det är många elever som vuxit genom det här, konstaterar Magnus Allensten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.