Ellen Sundberg tonsätter Bodil Malmstens dikter: ”Bjärme förenar oss”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Ellen Sundberg har tidigare släppt engelskspråkiga album och gjort uppmärksammade tolkningar av Kjell Höglund. Nu är hon aktuell med sin skiva ”Ett bloss för Bodil Malmsten” där hon tonsätter dikter av den kända författaren och poeten.

Bodil Malmsten hade ett långt och uppmärksammat liv som poet och författare. Hon och Ellen Sundberg hade mejlkontakt innan Malmsten gick bort i sviterna av cancer 2016. Då hade hon uppmuntrat Sundberg att sjunga på svenska, samt sagt att det är de två som sätter Bjärme på kartan.

Bjärme är den lilla byn i Jämtland, en bit söder om Östersund, som båda kommer ifrån och som kopplar samman de två generationerna.

– Det är platsen som förenar oss. Sen att jag har fått den här ingången till hennes texter är jättebra och jag är jätteglad för det. Men det känns ändå som att det är Bjärme som är kärnan i det, säger artisten Ellen Sundberg.

Hoppas hon tolkat rätt

Ellen Sundberg tog sig an att tolka dikterna utan att egentligen känna Bodil Malmsten och menar att det hade varit intressant att veta vad hon hade tyckt om resultatet.

– Jag har ingen aning om hur de här dikterna såg ut i hennes huvud och det hade jag velat veta. Jag vill veta ifall något är helt tokigt, eller om den här känslan inte alls är Bodil. Sen behöver det inte vara bra eller dåligt men det hade varit intressant, säger Ellen Sundberg.

Se hela reportaget i kulturprogrammet Sverige!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.