• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Emmylou Harris och Evelyn Glennie får Polarpriset 2015

Uppdaterad
Publicerad

Countrylegendar och döv slagverksvirtuos prisas för sina insatser i musiken. ”En av countryhistoriens största stämmor”, säger en lyrisk Per Sinding-Larsen.

Två kvinnliga ikoner från vitt skilda håll – countryn och den klassiska musiken – tilldelas Polarpriset 2015.

Nashville-ikonen Emmylou Harris är ett av de största namnen inom den moderna amerikanska countrymusiken, med tretton Grammypriser och 26 album bakom sig.

– Jag lyfter på hatten! Detta är ett bra val. Polarpriset lyfter en av de största från en genre som oftast håller sig lite för sig självt, säger en entusiastisk Per Sinding-Larsen, musikkritiker på SVT, om valet.

Harris valdes in i Country Music Hall of Fame 2008, och har samarbetat med flera av genrens främsta, däribland Gram Parsons, Willie Nelson, Dolly Parton, Johnny Cash och Lucinda Williams.

– Emmylou Harris har en av countryhistoriens största stämmor. Hon har återuppfunnit sin karriär likt en präriens Madonna flera gånger om under sin imponerande fem årtionden långa karriär, säger Per Sinding-Larsen.

Hon har influerat otaliga artister genom åren, och har bland annat fått en låt av svenska First Aid Kit, ”Emmylou”, uppkallad efter sig.

– Vi är så glada! Emmylou Harris starka röst och stämsång, hennes fantasistka låtskriveri, hennes inspirerande livshistoria och passion för countrymusiken har influerat oss och många andra, säger Johanna Söderberg i First Aid Kit, i en i videohälsning.

Skotsk virtuos

Den skotska slagverksvirtuosen Evelyn Glennie är en av världens mest berömda slagverkare. Glennie är döv sedan 12 års ålder och uppträder ofta barfota för att känna vibrationerna från slagverken. Den 49-åriga musikern är extremt efterfrågad och gör drygt hundra konserter årligen, har tilldelats den brittiska imperieorden och blev 2007 tilldelad hederstiteln dame i Storbritannien.

– Ett mycket originellt val. Det finns inte så många slagverkare i den här branschen, och Glennie är tveklöst den mest berömda. Jag har hört henne live vid flera tillfällen, och hon är förunderlig, säger Camilla Lundberg, musikkritiker på SVT.

Med 170 verk, 30 album och tre Grammys bakom sig är hon ett tungt namn inom den klassiska fåran. Glennie är även den första slagverkaren som lyckats etablera och livnära sig på en solokarriär inom genren.

– Spontant känns det även kul att det är en kvinna på den klassiska sidan i år. Det har varit vädligt tunnsått genom åren och är hög tid!, säger Camilla Lundberg

Nobelpriset i musik

Polarpriset delas ut årligen för betydande insatser inom musiken. Musikpriset beskrivs ofta som ett försök att skapa en musikens motsvarighet till Nobelpriset. Prissumman på en miljon kronor har genom åren gått till bland annat Bob Dylan, Elton John, Björk, Patti Smith och Ray Charles.

Polarprisvinnare genom åren:

2014: Chuck Berry och Peter Sellars

2013: Youssou N’Dour och Kaija Saariaho

2012: Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011: Kronos Quartet och Patti Smith

2010: Ennio Morricone och Björk

2009: José Antonio Abreu och El Sistema & Peter Gabriel

2008: Renée Fleming och Pink Floyd

2007: Steve Reich och Sonny Rollins

2006: Valery Gergiev och Led Zeppelin

2005: Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau

2004: B.B. King och György Ligeti

2003: Keith Jarrett

2002: Sofia Gubaidulina och Miriam Makeba

2001: Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen

2000: Bob Dylan och Isaac Stern

1999: Stevie Wonder och Iannis Xenakis

1998: Ray Charles och Ravi Shankar

1997: Eric Ericson och Bruce Springsteen

1996: Pierre Boulez och Joni Mitchell

1995: Sir Elton John och Mstislav Rostropovich

1994: Nikolaus Harnoncourt och Quincy Jones

1993: Dizzy Gillespie och Witold Lutoslawski

1992: Sir Paul McCartney och the Baltic States

Källa: polarmusicprize.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.