Patrick Quinn var med och startade den virala insamlingskampanjen Ice bucket challenge som samlade in över 220 miljoner dollar för ALS-forskning. Foto: Stuart Ramson/AP/TT – Kin Cheung/AP/TT

Mannen bakom ”Ice bucket challenge” är död

Uppdaterad
Publicerad

Patrick Quinn, som var med och skapade den virala insamlingskampanjen Ice Bucket challenge, har dött av sjukdomen ALS. Det skriver NPR.

Under 2014 blev kampanjen Ice bucket challenge viral.

Utmaningen gick ut på att deltagare fick iskallt vatten och iskuber hällda över sig. Sedan nominerades tre andra som skulle anta utmaningen inom 24 timmar. Om man inte ville få iskallt vatten över sig fick man donera pengar till en välgörenhetsorganisation.

Världen över antog folk både utmaningen och donerade pengar.

”Vi är förkrossade”

Utmaningen florerade redan på nätet innan Patrick Quinn och Pete Frates fick den att bli viral med syftet att skapa medvetenhet och samla in pengar för att bekämpa ALS. Under kampanjen samlades det in 220 miljoner dollar till ALS-forskning.

– Pat bekämpade ALS med positivitet och mod och inspirerade alla omkring honom. Vi som kände honom är förkrossade, men tacksamma för allt han gjorde för att främja kampen mot ALS, skriver the ALS Association i ett pressmeddelande.

Donationer från kampanjen användes bland annat för att finansiera ett projekt som upptäckte sambandet mellan en ny gen och sjukdomen, enligt The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.