Hultsfreds kommun förlorar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I Hultsfred är stämningen avslagen efter festivalflytten. Musikskolorna riskerar att förlora sin hållning och kommunen gör en mångmiljon förlust.

Den lilla småländska tätorten i Hultsfred har haft Hultsfredsfestivalen nästan varje år sedan 1986. Kommunen har lagt en hel del pengar på den årliga musikfesten, som vid sin peak åren 2005 och 2006 hade över 30.000 besökare.

De två senaste åren har kommunen lånat ut runt 6000 euro till festivalens ägare Scorpio och av de pengarna räknar de bara att få tillbaka kring 1000 euro.

Hultsfredsfestivalen

Musikelever hoppas skolorna får leva kvar

Musikutbildningen på högskolan i Hultsfred och rockgymnasiet hotas också av att festivalen flyttar på sig. De utbildningarna är till för studenter som vill jobba med musik, festivaler och event. Men eleverna är hoppfulla om att utbildningarna kommer att leva kvar trots att festivalen inte blir kvar i kommunen.

-Vi hoppas ju på det men jag vill ju även att det ska bli bra för framtida elever och de som går i årskursen under mig, säger Emily Lundell som går årkurs tre på musikgymnasiet.

Kan utbildningarna komma att läggas ner?

-Vi hoppas inte det men det är klart att det kan bli svårare. På lång sikt har vi inte samma hållning när det gäller musikutbildningarna, säger Sven Carlsson VD för Hultsfreds kommunala industrin AB.

Reporter i inslaget: Peder Losten

Foto/Klippning: Eva Unosson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfredsfestivalen

Mer i ämnet