”En duva satt på en gren” blir Sveriges oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” ska representera Sverige 2016.

För fjärde gången i ordningen får Roy Andersson chansen att vinna en oscar. Regissören senaste film, ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”, har valts ut som Sveriges oscarsbidrag 2016. Det meddelade Svenska Filminstitutet på en presskonferens på tisdagen.

– Det är klart man är hedrad, säger Roy Andersson till Kulturnyheterna.

En sprudlande glad regissör tackade för utmärkelsen och meddelade samtidigt att han redan jobbar med en ny film. ”Om det oändliga”, som är filmens arbetstitel, kommer att försöka lyfta in mer poesi i filmvärlden.

Vann Guldlejonet

Filmen är den tredje delen i Roy Andersson trilogi om att vara människa, och vann som första svenska film någonsin Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig 2014.

Någon oscar har det inte blivit för den svenske filmmaestron såhär långt, men han har nominerats av Sverige tre gånger tidigare. En kärlekshistoria (1971), Sånger från andra våningen (2001) och Du levande (2008) har alla valts ut av SFI.

Innebär Oscarchans

Nomineringen innebär att filmen kommer att presenteras för oscarjuryn, som sedan väljer ut fem internationella titlar som får chansen att vinna en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. Själva Oscarsgalan äger rum den 28 februari nästa år.

Menb Roy Andersson tror att filmen har en bra chans på en statyett. Han menar kommittén har blivit mer mottaglig för konstnärliga filmer än tidigare.

–  Attityden har ändrats så jag tror att vi har en mycket större chans att gå vidare nu, och kanske till och med få en oscar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.