Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En halv miljard i krisstöd till medierna Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

En halv miljard i krisstöd till medierna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger ytterligare en halv miljard i stöd till medierna. Det beskedet gav kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) vid fredagens pressträff.
– Det krävs särskilda insatser för att säkra allmänhetens tillgång till nyheter, säger Amanda Lind.

Den pågående coronapandemin har drabbat mediebranschens ekonomi hårt med stora annonsras. Under fredagens pressträff kom beskedet att regeringen nu skjuter till en halv miljard för att stödja allmänna nyhetsmedier.

– I dessa tider är efterfrågan på nyheter kanske större än någonsin samtidigt som vi har den paradoxala situationen att intäkterna rasar, säger Amanda Lind.

”Viktigt för vår demokrati”

Regeringen aviserade i början av april ett permanent utökat mediestöd på 200 miljoner kronor per år, från och med i år, för att stärka mediebranschen. Nu utökas alltså stödet med en halv miljard.

– Det här kommer att vara oerhört viktigt för medierna och i längden för vår demokrati, säger Amanda Lind.

Når fler än de som omfattas av dagens presstöd

Det nya utökade stödet kommer att nå fler än de som omfattas av dagens presstöd. Stödet kommer att gå till fler allmänna nyhetsmedier, bland annat gratistidningar, och gäller under 2020.

Amanda Lind kan inte ge besked om när medierna kommer kunna ta del av stödet. Stödet ska först behandlas i riksdagen.

– Vi önskar få ut de här pengarna så snabbt som möjligt, säger Amanda Lind.

”Situationen kommer vara fortsatt tuff”

Mediehusens branschorganisation, Tidningsutgivarna, välkomnar det aviserade stödet.

– Stödet minskar risken för att den journalistiska bevakningen tunnas ut på fler ställen i landet. Samtidigt innebär stödet inte att vi är ur krisen, situationen är och kommer att vara fortsatt tuff för de flesta av landets tidningar, säger Victoria Svanberg, ordförande för organisationen i ett pressmeddelande.

Organisationen skriver också i pressmeddelandet att det är viktigt att stödet kommer mediebranschen till gagn snabbt. Under samma presskonferens föreslog regeringen också ett utökat stöd till kultursektorn på 319 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer