En plantskola går i graven

Publicerad

Den klassiska svenska ungdomsoch musikkanalen ZTV läggs ned. Per Sinding-Larsen sörjer sitt ”hem” och sin ”skola”.

ZTV, på nittiotalet omnämnd som både lekstuga och Sveriges bästa tv-skola, läggs ner. Det har länge varit prat om att ungdomskanalen legat i farozonen för nedläggning. Kanalens tittarsiffror har dalat under en längre tid. Enligt Resumé såg endast 0,5 procent av tv-publiken mer än fem minuter på ZTV under maj månad.

Tills vidare kommer den att leva vidare endast på nätet, skriver Dagens Media.

Lindströms och Luuks start inom tv

Idag folkkära tv-personligheter som Per Sinding-Larsen, Kristian Luuk och Fredrik Lindström startade sin karriär på ZTV som sände program som 70- och 80-talister pratar om med ogenerad nostalgi idag.

– ZTV var mitt hem och min skola under större delen av nittiotalet och var med och startade kanalen 1991. Jag har väl haft ett hundratal tjänster på den kanalen.

Sinding-Larsen minns den smått anarkistiska stämning som rådde på kanalen inledningsvis.

– Jag minns när man kom till jobbet på morgonen och hade tio timmar att fylla. ”Du där kan du vara programledare” sa man till någon som kom i ens väg eller ”ska vi göra direktsänd naken kroki?”, minns Sinding-Larsen.

Per Sinding-Larsen menar också att ZTV förändrade det svenska tv-klimatet från grunden.

– Det som hände på ZTV under nittiotalet, hände i resten av TV-Sverige tio år senare. ZTV var med om att skruva om tilltalet och tonen i svensk tv. Dessutom gjorde vi något så anarkistiskt som allvarlig, seriös musik-tv, något som inte gjorts så mycket tidigare i svensk tv, berättar han för Kulturnyheterna.

Obrydd Schyffert

Henrik Schyffert, med bakgrund hos ZTV, visar däremot få eller inga känslor kring nedläggningen.

– Till alla kulturskribenter: Sluta ring mig om kommentarer ang. ZTV. Jag har gått vidare!, skriver Schyffert på Twitter.
Några klassiska ZTV-program i urval

Knesset

Kristan Luuks diskussionsprogram nådde snabbt kultstatus hos en ironihungrande 90-talspublik. Bland de pratglada panelmedlemmarna hittade man genom åren personer som Olle Ljungström, Tova Magnusson-Norling och Eva Röse. När Luuk gick vidare till TV4 tog Erik Haag över programmet.

Olika årgångars panelmedlemmar samlades för att sjunga om samhörighet. Trots Robyns superproducent Klas Åhlunds medverkan låter det musikaliskt tveksamt
TV für alle

Peter Wahlbeck hade länge lekstuga på kanalen med olika reinkarnationer av tv-drama för alla.
Tryck till

Det från början Per Sinding-Larsen ledda musikvideo-tyckarprogrammet var ytterligare ett panelprogram, som befäste kanalens musikprofil. När Sinding-Larsen lämnade programledarposten tog Mårten Andersson över.
Pyjamas

Humorprogrammet Pyjamas startade karriären för TV4:s påläggskalvar David Hellenius och Peter Magnusson.
ZTV-nytt

ZTV-nytt var nyhetsprogrammet för musikintresserade tonåringar, här med breaking news om Gyllene Tider. Håll utkik för tyska fans.
Fredrik Lindström definierar ord

Fredrik Lindström började trolla med det svenska språket redan på 90-talet.

Titta in i Sinding-Larsens ZTV-album hos PSL
Dagens Nyheters enkät om ZTVs betydelse

Mikael Ljung

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer