Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren Ljudmila Ulitskaja och artisten Alla Pugatjova har lämnat Ryssland. Foto: NTB/Leif Jansson/TT

Braindrain i Ryssland efter kriget

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kriget inleddes i februari lämnar allt fler ryska kulturarbetare och intellektuella Ryssland. Ständigt Nobelpristippade författaren Ljudmila Ulitskaja var aktiv i de stora protesterna mot valfusk i Ryssland 2011 och 2012. Men i mars i år var hon en av dem som lämnade landet.

– Ryssland förlorar förstås en enorm mängd intellektuella i dag. Kvar blir bara militärer, bössor och raketer. Jag ser inga tecken på att vi kan räkna med några förändringar. Tyvärr är jag inte ens säker på att jag någonsin kan återvända, säger Ljudmila Ulitskaja.

Vad tycker du om det? Om det blir så?

– Jag tänker att jag har levt ett långt liv. Det vore bättre om jag redan var borta. Men jag får nog leva ett tag till och måste uthärda de prövningar som väntar, säger hon.

Utvandringsvåg

De många som nu lämnar Ryssland har gjort att det som nu sker beskrivs som en sjätte utvandringsvåg från landet.

Bland de kulturpersonligheter som valt att lämna finns en av Rysslands mest kända artister: Alla Pugatjova samt den populära skådespelaren och programledaren Ivan Urgant.

Påverka inifrån

Men det är inte alla kulturarbetare som reser. Filmaren Jevgenij Gindilis vill påverka inom landet.

– Alla öppna protester blir omedelbart stoppade. Det är folk medvetna om, och färre och färre är beredda att ta risker, säger han. 

Gindilis menar att det trots detta fortfarande finns sätt som går att använda för att göra sin röst hörd.

– Det finns graffiti. Det finns klisterlappar som kan klistras på busshållplatser och på bänkar. Det är väldigt många människor som på alla möjliga olika kreativa sätt uttrycker sin inställning till det som pågår, och kämpar mot kriget.

Mer om de ryska kulturarbetarna som lämnat landet, och om de som stannar kvar, i Kulturnyheterna special: Bye bye Russia.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel uppgavs felaktigt att även artisten Sergej Lazarev lämnat Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer