Skratt utbröt i studio när antikexperten avslöjade värdet på den lilla manicken som stått rakt framför ögonen på programledare Camilla Kvartoft och Leif GW Persson. Foto: SVT

En skatt fanns gömd – mitt i Veckans brotts studio

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans avsnitt av Veckans brott ringde telefonen. Tittaren på andra sidan luren kom med ett minst sagt oväntat besked, nämligen att det skulle kunna finnas något väldigt värdefullt, dolt bland rekvisitan i studion.

”Skulle det vara du eller?”, undrar Leif GW Persson när programledare Camilla Kvartoft i början av veckans avsnitt frågar om han kan gissa vilket av föremålen i studion den okände tittaren spått skulle kunna vara värt en förmögenhet.

Det var antikexperten Peter Pluntky, känd från SVT:s Antikrundan, som fanns på andra sidan luren. Och föremålet han fastnat för var ett litet föremål i närheten av GW:s plats i studion. En skrivmaskin. En väldigt ovanlig liten skrivmaskin.

Medier

– Jag kom hem från invigningen av antikmässan, knäppte på tv:n och ettan råkade vara på. Då såg jag den godmodiga professorn i rutan och hängde kvar ett tag eftersom de pratade om den där Björkegren (en finansman som varit spårlöst försvunnen sedan 1994, redaktionens anm). Plötsligt ser jag något som ser väldigt bekant ut i bakgrunden, men den syntes väldigt dåligt, berättar Peter Pluntky.

Ett av 40 exemplar

– Efter hand kom kameravinklar så man såg lite bättre. Då tänkte jag att vad i himmelens frid, vad har den där att göra? Det är ofattbart, fortsätter antikexperten.

Det är nämligen inte vilken skrivmaskin som helst som gömt sig på en hylla i SVT:s rekvisitaförråd, utan världens första seriebyggda. Danske Rasmus Malling-Hansens skrivkula, tillverkad på 1870-talet. Skrivmaskinens ”Heliga Graal”, som Peter Pluntky själv säger.

Och den lilla maskinen i SVT:s studio är en av omkring 40 exemplar i hela världen – varav de flesta står på museer.

– Den är väldigt intressant därför att den är oöverträffad när det gäller hastighet. 800 nedslag i minuten, det kan inte ens du klara på ditt tangentbord hemma på datorn, säger Peter Pluntky till Leif GW Persson när de tillsammans inspekterar föremålet.

Så mycket är den värd

Och så till den klassiska Antikrundefrågan: Hur mycket kan en sådan här sak kosta då?

En kvarts miljon, gissar Leif GW Persson, men han får dubbla – och dubbla. 1 miljon svenska kronor, så stor är den lilla skrivmaskinens prislapp.

– Jag satt just och funderade på om den där ryms i mina fickor, säger Leif GW när Peter Pluntky avslöjar värdet.

Så, hur har skrivmaskinernas ”Heliga Graal” hamnat i en studio i Stockholm? Enligt Kjell Björk, chef för Magasin 4 som förvaltar SVT:s rekvisita, vet man bara att den är en gåva från en kund – men vem är fortfarande okänt.

Och ingen i studion har anat, att den lilla manicken kunde vara en skatt.

– Den har bara stått där! Det är ju en fantastiskt fin prydnad. Jag måste dock säga att jag lagt märke till många saker, men den har jag inte ens tänkt på. Det är väldigt festligt, vi är alla mycket förvånade och uppspelta, säger Camilla Kvartoft, programledare på Veckans brott.

”Ska vi ha en vakt?”

Även skrivmaskinens framtid är lite oklar. Den kan inte hyras ut i fortsättningen – så mycket är klart, enligt Kjell Björk. Ett alternativ är att skänka den till ett museum, eller ha den i en monter för visning. Men hur det blir är alltså ovisst, och även programledare Camilla Kvartoft undrar vad som ska hända.

– Ska den stå kvar? Det kan den väl inte göra. Ska vi hyra en vakt som får stå i studion?

Skulle du sakna den om den försvann?

– Nej, jag hade ju inte hade lagt märke till den innan, så det kan jag inte påstå. Men det är ju fortfarande en öppen fråga vad som ska hända med den, säger Camilla Kvartoft och skrattar.

Här kan du se kvällens avsnitt av Veckans brott.

Skrivmaskinnördarnas dröm: Malling-Hansens skrivkula

Den skrivmaskin som den danske dövstumläraren Rasmus Malling-Hansen konstruerade, omkring 1870, var den första som fungerade bra och som tillverkades i ett större antal. Den kunde också användas för blindskrift.

Det finns bara versaler och siffror på tangenterna, som trycks ned mot färgbandet och pappret vars format var något mindre än dagens A4-format.

Skrivmaskinen som upptäckts i SVT:s studio är en vidareutveckling av Malling-Hansens första modell. Den är oöverträffad vad gäller hastighet, med 800 nedslag i minuten. Enligt Peter Pluntky är anledningen dess ergonomiska form.

Modellen var svårsåld på grund av sin höga prislapp, men filosofen Friedrich Nietzsche ska ha varit en av dem som ägde en.

Det finns omkring 40 exemplar i hela världen. I Sverige finns en av Malling-Hansens skrivmaskiner på Tekniska museet i Stockholm.

Skrivmaskinerna är populära samlarobjekt. Försäljningsrekordet ligger på 131.000 euro, omkring 1,2 miljoner kronor.

Källa: Peter Pluntky/Tekniska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet