Kulturdebatt: En våldtäktsmans försvarstal eller stor konst?

Uppdaterad
Publicerad

Kulturprofilens fru, Katarina Frostenson, har släppt en ny roman om tiden då maken satt fängslad, dömd för våldtäkt. Litteraturkritikerna är oense: är det storartad konst, eller en våldtäktsmans försvarstal? Kulturnyheterna sammanfattar debatten.

Poeten Katarina Frostenson förlorade sin stol i Svenska Akademien efter att hennes man, den så kallade kulturprofilen, anklagades för trakasserier och våldtäkt. Han dömdes senare skyldig i två instanser, till fängelse i 2,5 år.

Katarina Frostenson har skildrat den personliga katastrofen litterärt. Romanen K som kom ut 2019 är en slags dagbok över tiden efter att anklagelserna först publicerades i Dagens nyheter. Nu har uppföljaren kommit. F – En färd skildrar tiden då maken satt i fängelse. Den har väckt en intensiv kulturdebatt, bland annat för att Katarina Frostenson menar att kulturprofilen är oskyldig till brott.

Få snabbkoll på kultursidornas debatt i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.