Foto: SVT

Engelsmännen älskar Nordic noir

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fyra åren har intresset för skandinavisk kriminallitteratur ökat lavinartat i England. Nordic Noir, som genren också kallas, har gått om alla andra och säljer nu bättre i England än till och med den amerikanska kriminallitteraturen.

Under juletid är det många som kopplar av med en deckare. Och våra nordiska kriminalförfattare når även utanför landets gränser.

I England började det med Henning Mankell, men det var Stieg Larssons Millennium-serie som satte igång lavinen. Enligt bokhandeln Waterstone säljer skandinavisk kriminallitteratur bättre än all annan litteratur i kriminalgenren i England. Till och med de smalare nordiska kriminal-författarna säljer bra i Storbritannien.

På Waterstones största bokhandel i London har man till och med inrättat en särskild hörna för skandinavisk kriminallitteratur.

– Det har varit enormt stort för oss. Särskilt de senaste fyra åren när de skandinaviska deckarförfattarna verkligen nått ut till gemene man, säger Joseph Knobbs som är inköpare av kriminallitteratur på Waterstone i England.

Likheter och skillnader uppskattas

Författaren Barry Forshaw är en tongivande expert i ämnet och blev inspirerad till att skriva boken Nordic Noir genom arbetet som litteraturkritiker.

– Under den tiden insåg jag hur många utmärkta svenska, danska och norska kriminalförfattare det fanns som sakta, men säkert, började översättas. Och britterna var hungriga på mer information om vilka av dessa som var bra. De behövde en vägvisare i vilka de skulle läsa efter att ha börjat läsa om Wallander, säger Barry Forshaw.

Att engelsmännen börjat följa nordiska serier som danska Brottet och Bron håller förstås upp intresset för Nordic noir, men det finns fler förklaringar:

– Det kalla klimatet, hävdar Barry Forshaw.

– Det har vi både i de skandinaviska länderna och här i England. Men även sättet man tänker om politik påminner om varandra i våra länder. I de latinska länderna lever man ett helt annat liv, inte alls som våra liv. Vi gillar olikheterna i de skandinaviska böckerna, men också likheterna.

Kraftig ökning

På Waterstone har man noterat en kraftig förändring i försäljningen av skandinavisk krimlitteratur.

– Det har gått från noll till att vara den dominerande kraften i vår försäljning av kriminallitteratur, säger Joseph Knobbs.

Men hur mycket pengar som finns att tjäna på detta vill Joseph Knobbs inte berätta.

– Jag kan inte ge dig några specifika siffror, men det handlar om väldigt mycket pengar och vi skulle verkligen sakna böckerna om de försvann, säger han.

– Den fråga jag oftast får är vad som kommer att komma efter Nordic noir och svaret på frågan år helt enkelt mer Nordic noir, säger Barry Forshaw.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.