Sydstatsflagga och en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee i Richmond i delstaten Virginia. Foto: AP/TT

Enkät: Amerikanska väljare vill plocka bort sydstatsstatyer

Publicerad

Majoriteten av amerikanska väljare vill att statyer föreställande sydstatsgeneraler ska plockas bort från offentliga platser, enligt en enkät genomförd av Quinnipiac university.

Quinnipiac university genomför regelbundet enkätundersökningar bland de amerikanska väljarna. I en undersökning gjord 9 – 13 juli i år ställdes frågan:

”Stödjer du borttagandet av sydstatsstatyer från offentliga platser runt om i landet?”

54 procent av de tillfrågade svarade att de var för ett borttagande och 40 procent var emot. Bland unga 18 – 34 år var 75 procent för att plocka bort sydstatsstatyer och bland svarta amerikaner som tillfrågats var 82 procent för ett borttagande.

I augusti 2017 var en minoritet – 39 procent – för att plocka bort sydsatsstatyer och 50 procent var emot.

Sydstatsflaggan

I slutet av juni beslutade delstaten Mississippis kongress att ta bort sydstatsflaggan ur delstatens flagga.

Enligt Quinnipacs enkät förknippas den med rasism av 56 procent av de tillfrågande amerikanerna. 35 procent förknippade den med stolthet över sydstaterna. Även bland invånarna i södern förknippade en majoritet, 55 procent, sydstatsflaggan med rasism.

1273 amerikaner som själva uppgivit att de röstregistrerat sig svarade på enkäten.

Frågan om statyer som föreställer generaler som stred för sydstaterna under inbördeskriget har varit en infekterad fråga i flera år. Sydstaterna var för att bevara slaveriet under det amerikanska inbördeskriget och Nordstaterna var emot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.