Hyr kompisar och begår brott för att slippa vara ensamma

Uppdaterad
Publicerad

Vi blir allt mer ensamma – och det är dåligt för både hälsan, ekonomin och demokratin. Det menar professorn och författaren Noreena Hertz i sin nya bok Ensamhetens århundrade. 

I sin nya bok Ensamhetens Århundrade skriver Noreena Hertz om att allt fler upplever sig ensamma i det moderna samhället. Något som får konsekvenser på många plan. Inte minst ökar risken för sjukdom. 

– Om du är ensam har du 30 procent större risk för hjärtattack eller stroke och 60 procent större risk för demens. Det är lika illa som att röka 15 cigaretter om dagen, säger författaren Noreena Hertz.

Boken är fylld av exempel och studier från hela världen. I Japan är t ex den snabbast växande gruppen i fängelse pensionärer som frivilligt begår lindriga brott för att få den gemenskap och det sällskap som finns i fängelset. Noreena Hertz pratar också med de som hyr sina vänner på nätet och går till botten med vilka implikationer den nya tekniken får för vår förmåga att upprätthålla sociala relationer.

Väljer bort sociala relationer

Nya tekniska lösningar som sociala medier, smarta högtalare och sociala robotar underlättar viss kommunikation men skapar samtidigt nya problem. Noreena Hertz uttrycker viss oro för att teknikens enkelhelhet ska göra att många väljer bort riktiga sociala relationer av bekvämlighet. Idag finns det till exempel sociala robotar som kan hjälpa till med vård av äldre och att ta hand om barn.

– Vad kommer det betyda på en samhällsnivå om vi känner att vi inte måste ta hand om varandra och vara där för våra äldre föräldrar. Och vad kommer det innebära om våra barn växer upp med robotkompisar som inte begär något av dem, till exempel ömsesidighet eller artighet? Färdigheter som vi behöver och övar på när vi möts ansikte mot ansikte, säger Noreena Hertz.

Samtidigt är Noreena Hertz inte uppgiven. I boken skriver hon att det finns saker att göra. Lägga från sig telefonen, handla lokalt i fysisk butik och inte minst, engagera sig och hjälpa andra.

– Att hjälpa andra gör dig mindre ensam, samtidigt som du gör skillnad i någon annans liv. Dessutom gör det att du lever längre! En win-win-win, säger Noreena Hertz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.