Jörgen Thorsson, Elisabeth Wernesjö, Mitja Sirén och Åsa Persson i Episod. Foto: Pressbild Intiman/Urban Jörén

Teaterrecension: ”Episod befäster Noréns ställning”

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldre par som vill sälja sitt hus, två medelålders makar som behöver gjuta nytt liv i sin relation, och ett yngre par som precis börjat sin resa tillsammans. Episod är en existentiell berättelse om tre par i olika skeenden i livet.
– Ett klaustrofobiskt koncentrat av mänsklig ångest, sorg och bristande kommunikation, säger Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius om Norénpjäsen som nu har urpremiär på Intiman i Malmö.

Lars Norén är en av Sveriges mest välkända dramatiker – känd för tungsinta relationsdramer om vad det innebär att vara människa. När nu Intiman i Malmö sätter upp hans drama Episod är det Sofia Jupither som står för både bearbetning och regi – hennes fjärde Norénpjäs på bara två år. Kulturnyheternas Anna Hedelius har sett den:

– Till det yttre besöker vi en husvisning. Sex personer, tre par, möts i ett hus som ska byta ägare. På mer än ett plan är det här ett drama som handlar om att söka ett hem, och i och med det, en identitet, säger Anna Hedelius:

– Men här läggs istället undan för undan det motsatta i dagen – nämligen vår eviga rotlöshet. Episod är ett klaustrofobiskt koncentrat av mänsklig ångest, sorg och bristande kommunikation.

Befäster Noréns ställning

Det rödmurriga rummet präglar scenen, berättar Anna Hedelius, och beskriver vidare hur karaktärernas stundtals tafatta och ofullständiga försök att hitta värde och menig bitvis blir skrattretande. Men samtidigt fylls rummet av frustration: Kan de inte bättre än så här, kan vi människor inte bättre än så här?, frågar hon sig.

Lars Norén spottar ur sig pjäser, det här är en urpremiär. Hur står sig Episod bland hans andra?

– Med Episod befäster Norén ännu en gång sin ställning som relationsdramernas okrönte konung. Han är en människokännare med absolut gehör. Ur samtliga perspektiv skapar han människor som av kött och blod, utan att ta ställning. Regi och skådespeleri har för övrigt samma tonträff i denna förtätade enaktare.

Se hela recensionen i klippet här nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.