Foto: TT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Malena Ernman: Jerry Williams var den mest riktiga människa jag träffat

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen kom beskedet att Jerry Williams har avlidit. Dödsbudet skapar sorg i musiksverige, där vänner och kollegor nu minns den folkkära artisten.
– Det var den mest generösa, riktiga, människa jag någonsin träffat. En ödmjuk, inlyssnande, fantastisk, empatisk person. En väldigt speciell människa, säger sångerskan Malena Ernman.

– Jag har aldrig träffat honom själv men han är en svensk ikon.  Ett av mina starkaste tv- minnen var att jag tittade på hans program rockrullen, där han introducerade 50-tals rocken. Man har hört många sköna historier om honom genom åren som när bandet går och käkar på Gondolen och han väljer att gå käka med personalen på SL istället. Han var den sista arbetarklasshjälten, säger sångaren Tomas Anderson Wij.

Musikjournalisten Stefan Wermelin lyfter också fram Williams trevlighet. Att Jerry Williams var ödmjuk och rolig gjorde att han fick uppskattning av musikerkollegor, resonerar Wermelin:

-Jag tror att alla gillade honom för att han var en jävla nice guy, helt enkelt. Jag tror att alla tyckte att han var rolig att umgås med och någon man gärna ville spela med. Jag tror att det är få som pratar illa om Jerry Williams.

Miss Li: Coolaste människa jag träffat

Sångerskan Miss Li höll precis på att jobba fram nytt material med rocksångaren Jerry Williams.

”Jag var så stolt att du frågade just mig om jag ville skriva tillsammans med dig! Du är den coolaste människa jag nånsin träffat och jag är så glad att jag fick lära känna dig. Detta är för mycket att ta in!”, skriver hon på Instagram.

”Dragit in sina åror”

2015 gästade Jerry Williams Jill Johnson och hennes veranda i Nashville. Och Jill Johnson konstaterar att en stor artist gått ur tiden.

– Jerry var en riktig sköning och en av våra största legender och musiker. Glömmer aldrig när han var med mig i Nashville på Verandan och berättade om en man som ”drog in årorna”. Jag fattade inte vad det betydde och vi hade väldig kul åt det. Förutom det faktum att han var en stor artist så var hans slang och humor något jag älskade hos honom, säger hon i ett uttalande och fortsätter:

– Nu har Jerry ”dragit in sina åror” och han kommer att vara saknad för all framtid. Mina tankar går till hans nära och kära.

Partiledarna minns Williams

”Jerry Williams har lämnat oss, en stor röst för rocken, och för arbetarklassen”, twittrar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

”'Did I tell you' och 'I can jive' är ju sedan länge inskrivna i den svenska rockhistorien. Över 50 år på scenen, imponerande musikskatt. Vila i frid, Jerry Williams”, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf på Twitter.

Statsminister Stefan Löfven säger till TT att Jerry Williams död är en stor sorg inte bara för Musiksverige, utan för hela landet.

– Han blev en så otrolig stark symbol för både den musik han stod för och även för folkligheten. Snacka om folkkär, säger statsministern.

Jerry Williams var öppen med sina politiska sympatier och de låg till vänster om Socialdemokraterna.

-Hans grundvärderingar, det var arbetarrörelsens. Det är ingen tvekan om det. Att han röstade på ett annat parti, det får man ha respekt för, säger Löfven.

”Legendar!”

”Jerry Williams är borta – men finns för alltid kvar med ena handen bakom örat och kroppen framåtlutad. Det var inte alltid jag förstod hans stockholmska – men musiken hördes oavsett. Legendar! Hälsa Chucken!”, skriver radioprofilen Lotta Bromé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jerry Williams 1942-2018

Mer i ämnet