Oleh Psiuk i sin rosa mössa och resten av medlemmarna i Kalush Orchestra poserar med fans. Bandet har auktionerat ut statyetten och mössan. Foto: Mykola Tys/AP

ESC-vinnarna drog in miljoner till armén

Uppdaterad
Publicerad

Årets vinnare av Eurovision Song Contest, ukrainska Kalush Orchestra, har auktionerat ut vinnarstatyetten till förmån för den ukrainska armén.

Mikrofonen i glas, som bandet tilldelades i Turin för sin låt ”Stefania” inbringade motsvarande nästan nio miljoner kronor i en auktion som genomfördes på Facebook på söndagen, rapporterar Sky news.

Även frontmannen Oleh Psiuks karaktäristiska rosa fiskehatt lottades ut, vilket inbringade motsvarande strax över tre och en halv miljoner kronor.

Omkring 31 000 personer från 56 länder deltog i auktionen, som tillät bud även i kryptovaluta. Det vinnande budet, 500 Etherium, lades av en europeisk kryptobörs.

Pengarna ska gå till den ukrainska armén. Bandet har tidigare meddelat att tanken är att köpa in tre avancerade drönare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.