Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
ESC:s sändning i Belgien bröts. Foto: Martin Meissner/AP-TT

ESC:s sändning bröts i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Under Eurovisions direktsända andra semifinal visades en uppmaning om vapenvila i Gaza på den belgiska tv-kanalen VRT. Ett fackförbund som protesterar mot Israel låg bakom aktionen, skriver tidningen Het Laatste Nieuws.

I början och slutet av den direktsända semifinalen pausades sändningen på den flamländska public service-kanalen i Belgien, medan ett meddelande från fackförbundet ACOD-VRT visades.

”Vi fördömer staten Israels kränkningar av mänskliga rättigheter. Dessutom förstör staten Israel pressfriheten. Det är därför pausar vi bilden för ett ögonblick. #CeaseFireNow #StopGenocide”, stod det på skärmen.

– Vi har följt händelserna i Mellanöstern med fasa i flera månader nu. Vi är övertygade om att staten Israel genomför ett folkmord och det är därför skandalöst att det finns ett israeliskt bidrag i Eurovision Song Contest, uppgav fackförbundet i en kommentar till tidningen Het Laatste Nieuws.

Under torsdagen demonstrerade tusentals människor i Malmö mot Israels deltagande – men när Israels Eden Golan klev på scenen under semifinalen var buropen svagare än under tidigare genrep. Tidigare under dagen hade aktivister med både palestinasjalar och flaggor förts ut ur arenan.

Israels medverkan i Eurovision är omstridd och det har riktats starka protester mot att landet får medverka, främst på grund av de höga civila dödstalen i Gaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.