Grundaren Johan Erhrenberg hoppas nu på läsarnas hjälp för att lösa ETC:s ekonomiska bekymmer. Foto: TT

ETC ber om läsardonationer för att rädda tidningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Presstödsnämnden slagit fast att ETC mottagit ett för högt presstöd krävs tidningskoncernen på åtta miljoner kronor i återbetalningar. Nu ber ETC om donationer från läsarna för att rädda tidningen.

Det var i höstas som Presstödsnämnden granskade upplagorna för Dagens ETC och koncernens numera nedlagda lokaltidningar i Jönköping och Umeå. Granskningen visade att ETC delade ut ett för högt antal så kallade gåvoprenumerationer gratis, och därför inte uppfyllde kraven för upplagan som deras nivå av presstöd baserades på.

– Detta för att säkerställa hur stor del av upplagan som var individuellt beställd och betald, vilket är kravet för att den ska vara presstödsgrundande, säger Kerstin Morast, jurist på Myndigheten för press, radio och tv, till DN.

Nu måste ETC återbetala åtta miljoner kronor senast den 31 augusti. Koncernen har en återbetalningsplan för de fyra miljoner som rör dagstidningen ETC, men saknar enligt Dagens Nyheter pengarna för de ytterligare fyra miljonerna som krävs från de nedlagda lokaltidningarna.

Startat insamling

Nu hoppas därför ETC-koncernens grundare Johan Ehrenberg på att läsarna ska rädda koncernen, och samlar sedan en tid tillbaka in pengar för att klara av inbetalningen.

– Det har gått ganska fort, 1,5 miljoner har kommit på 12 dagar, och det fortsätter väl antagligen. Men allt över en miljon är ett otroligt stöd. Varje summa är ett stöd eftersom det här är en ren gåva från människor som tycker att det behövs en dagstidning som är annorlunda, säger Johan Ehrenberg till Kulturnyheterna.

Vad händer med privatpersonernas pengar om insamlingen misslyckas?

– Om du donenar pengar så gör du det för att rädda tidningen – och det är klart vi kommer rädda tidningen. Så det är inte så att pengarna går till något annat än att betala de här utgifterna vi har. De som skänker pengar gör det för att de vill att vi ska agera och inte vara passiva, säger han.

ETC hoppas på ett uppskov för att hinna få ihop pengarna, men Presstödsnämnden har ännu inte gett besked på huruvida det kommer vara möjligt eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.