ETC som dagstidning: ”Kaxigt, men självmordsprojekt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte varje dag det händer – men i dag kom första numret av den nya svenska dagstidningen ETC.

Etc som hittills funnits i tidskriftsform, som förlag och i form av socialistiska veckomagasin kommer från och med i dag ut som dagstidning. Trots den akuta krisen för svenska papperstidningar har man redan 5000 betalande prenumeranter.

Finansierat via crowdfunding

Tidningen har möjliggjorts genom crowdfunding där ett hundratal privatpersoner gått in med lån för att tidningen skulle kunna bli verklighet.

Så kommer tidningen lyckas i sitt projekt att rita om mediakartan? Kulturnyheterna ställde frågan till Ulrika Kärnborg, författare och ledarskribent på Dagens Arena.

– Det är jättekul och väldigt kaxigt. Sedan undrar jag hur de kommer klara det. Att starta något journalistiskt på papper i dag är ju ett självmordsprojekt, säger hon.

Behöver det svenska medieklimatet en så pass genompolitiserad dagstidning som Etc?

– Det är det som är frågan för jag kan tycka att det finns ganska mycket partsinlagor och åsiktsjournalistik i media redan. Det jag tycker saknas är kvalitetsjournalistik som handlar om ämnesområden som utrikesbevakning. Det är väldigt kostsamt men helt avgörande för att svenska medborgare ska kunna bilda sig en uppfattning om vad som händer just nu i världen, säger Ulrika Kärnborg.

Fyller lucka på ledarsideplats

Kan läsaren ta en tidning med så tydlig politisk agenda som Etc på allvar?

– Ja absolut men man får ha det förbehållet att de vill något med alla sina artiklar, inte bara de som står på ledarplats.

Så hur kommer Etc att stå sig i ett hårdnande medieklimat? Kanske kan tidningen klara sig just genom att fylla en lucka på ledarsideplats, tror Ulrika Kärnborg.

– Tidningsdöden har ju först präglat socialdemokratiska tidningar och vänstertidningar i Sverige. Så till slut har det blivit många borgerliga röster kvar men inga andra röster. Det gör att det är väldigt många av väljarna som röstar vänster, men de har ingen som företräder deras åsikter i media.

Tror du att Etc överlever efter valet?

– Jag hoppas det. För det behövs en variation av röster och åsikter i media, säger Ulrika Kärnborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer