Foto: Janerik Henriksson/TT

EU-kommissionen vill strypa desinformation på nätet

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen har utsett en expertgrupp för att tackla desinformation på internet. Gruppen består bland annat av publicister, akademiker och företrädare för Facebook, Google och Twitter. Nu finns gruppens rapport publicerad och tanken är att de stora aktörerna ska komma överens om en gemensam uppförandekod.

SVT:s vd Hanna Stjärne är med i EU-kommissionens grupp ”High level group on fake news” och säger att det är viktigt att upprätta en gemensam etisk hållning när det gäller desinformation.

”Det behövs etiska riktlinjer även för de internationella digitala plattformsföretagen. Medieföretag i Sverige har sedan länge etiska riktlinjer som följs upp öppet och transparent. Något liknande offentligt etiskt regelverk finns inte för de internationella plattformsföretagen”, skriver hon i ett uttalande.

Insyn och självsanering

Fake news har använts på lite alla möjliga sätt, men rapporten fokuserar på ”desinformation i alla dessa former: felaktig, vilseledande information som är utformad och presenterad för att medvetet orsaka skada för samhället eller för vinst.”

I rapporten står det att det mest effektiva sättet att komma åt problemet med desinformation är om alla stora intressenter samarbetar och utvecklar ett självsanerande system och en gemensam uppförandekod.

Insynen i de stora företagens användande av algoritmer och användardata föreslås bli större och det finns även förslag om att begränsa möjligheten att tjäna pengar på felaktig information.

Om ett år ska processen utredas för att se om åtgärderna gett resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.