Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland överlämnade på onsdagen priset till Djordje Jovanovic, ordförande för ERRC. Foto: Europarådet

Europarådets pris till Raoul Wallenbergs minne till romskt rättighetscentrum

Uppdaterad
Publicerad

The European Roma Rights Centre (ERRC) belönas med priset till Raoul Wallenbergs minne 2018, för sitt arbete för romers rättigheter.

– Very cool! Det är en stor ära att associeras med Raoul Wallenberg. Vi har vårt kontor i samma judiska kvarter som han hindrade nazisterna från att riva i slutet av kriget, sade Jonathan Lee, talesperson för ERRC i en video på Europarådets Twitterkonto.

Organisationen grundades 1996 och arbetar för att bekämpa antiziganism genom rättsprocesser, forskning och avslöjanden av missförhållanden.

”Del av en bredare romsk rörelse”

Vid prisutdelningen prisade Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland organisationens mod och envishet, som han menade fungerar som inspiration för unga romer och visar dem att framtiden innehåller många möjligheter.

– Vi är bara en del av en bredare romsk rörelse i Europa just nu. Det här priset är en viktig signal om att romska rättigheter åter hamnar på agendan, säger Jonathan Lee.

Prissumman är 10 000 euro, motsvarande närmare 100 000 kronor. Förra året gick priset till den grekiska föreningen Agkalia som bistod flyktingar på medelhavsön Lesbos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.