Hotellkris inför Eurovision – boenden hyrs ut för hundratusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Hotellen i Liverpool är nästintill fullbokade inför Eurovision i maj 2023. De få boenden som finns ute nu kostar upp till 220 000 kronor per natt, enligt The guardian.

– Det är orimliga priser som vi inte sett tidigare, säger Sophia Ahlin, ordförande för föreningen Melodifestivalklubben som samlar fans.

Nästa års Eurovision song contest hålls i Liverpool, men redan nu är det skralt om boenden och höga priser. 99 procent av hotellen på Booking.com är nu fullbokade under finalkvällen den 13 maj, vilket The Guardian var först med att rapportera.

De få boenden som finns kvar är dyra – man får betala över 100 000 kronor för en veckas vistelse.

– Vi är vana vid att priserna går upp väldigt mycket precis när värdstaden avslöjas, men de priser vi ser nu har vi inte sett tidigare, säger Sophia Ahlin, ordförande för föreningen Melodifestivalklubben som samlar fans.

Ovanligt svårt i år

I år märkte Melodifestivalklubben även att det blev ont om boenden ovanligt snabbt efter att värdstaden Liverpool offentliggjordes.

– Det bör ju bero på att det har funnits instanser som känt till värdstaden och bokat upp flera hotell innan det blev officiellt.

De höga priser som nu råder får konsekvenser för hela evenemanget, menar Sophia Ahlin.

– Vi pratar om 100 – 150 000 kronor för en vecka. Det är orimliga priser som gör att fans inte har möjlighet att åka till Liverpool, vilket inte är bra för varken värdstaden eller EBU.

Hoppas värdstaden Liverpool tar ansvar

Nu hoppas Melodifestivalklubben att priserna sjunker och att värdstaden tar ansvar för att möjliggöra tillfälliga boenden.

– Det blir ju inget bra Eurovision utan fansen, säger Sophia Ahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.