Australiska Eurovisionfans vid Comerciotorget i Lissabon den 10 maj 2018. Foto: TT

Eurovision Song Contest gör dig gladare visar forskning

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning utförd av Imperial College London visar att länder som deltar i Eurovision Song Contest har en gladare befolkning än de som inte gör det.

Undersökningen ”Euphoria or Only Teardrops?” visar att sannolikheten för att vara nöjd med livet ökar med 4 procent hos människor för varje tiogradig placering på listan. Alltså är du statistiskt sett 4 procent gladare om ditt land hamnar på andra plats än vad du skulle varit om landet hamnat på tolfte plats.

Men även om det går dåligt för landet är livsglädjen större än om landet inte deltar i tävlingen alls. De länder som deltagit men hamnat på en bottenplacering hade ändå 13 procent större chans av att vara nöjd med livet jämfört med länder som inte deltar i tävlingen.

Eurovision Song Contest 2018

Jämför med Super Bowl

Forskaren bakom undersökningen, Dr Filippos Filippidis, menar att hans forskning stämmer överens med andra undersökningar som visar att stora evenemang har en positiv inverkan på en nations själ.

– Tidigare arbeten av andra forskarlag har visat att nationella evenemang kan påverka humör och till och med produktivitet – det finns till exempel forskning som visar en möjlig ökad produktion i den stad som vinner amerikanska Super Bowl.

Ingen ökad glädje för vinnaren

Däremot visar Filippidis forskning ingen ytterligare ökning i välbefinnande hos det land som vinner Eurovision Song Contest.

Undersökningen bygger på data från Eurobarometern, som undersöker attityder hos 160 000 människor från 33 europeiska länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2018

Mer i ämnet