Homens Da Luta under Eurovision 2011 Foto: Martin Meissner/AP/TT

Eurovisionbidraget som blev en politisk kampsång

Uppdaterad
Publicerad

Det började som ett skämtsamt bidrag till Portugals melodifestival 2011. Några månader senare stod Nuno Duarte och hans band framför hundratusentals demonstranter och spelade.

Här är historien om hur ett ironiskt Eurovision-bidrag blev en politisk kampsång.

År 2011 befinner sig Portugal i djup ekonomisk kris. Efterdyningarna av finanskrisen 2008 har slagit hårt mot landet som tvingas ta nödlån av EU och Internationella valutafonden (IMF).

Arbetslösheten stiger, levnadsstandarden är låg och missnöjet med landets politikerna bara ökar.

Eurovision Song Contest 2018

– Vi var mitt inne i krisen. Åren 2010-2011 präglades av stor politisk och social oro, säger komikern och artisten Nuno Duarte till Kulturnyheterna.

”Festivalen var bortglömd”

När det drar ihop sig inför landets årliga melodifestival Festival da Canção är det som vanligt nästan ingen som bryr sig. Festivalen hade sin glansdagar under mitten av 1900-talet, nu är intresset lågt.

Men Nuno Duarte får en idé.

Han dammar av sina gamla humorkaraktärer i Homens da Luta (Kampens män). Gruppen är klädda i 70-talskläder och är delvis en hyllning till de som befriade landet från militärdiktaturen i Nejlikerevolutionen 1974. Duarte skriver bidraget Luta e Alegría (Kampen är glädje) och får vara med och tävla.

– Våra karaktärer började bli allt mer relevanta. Den portugisiska festivalen var nästan helt bortglömd. Det var en möjlighet för oss, så vi anmälde oss, tävlade och vann.

”Både dag och natt är kampen en glädje. Folket de går framåt och ropar på gatorna”, sjöng Homens da Luta.

Bjöds in till demonstrationer

Tävlingsjuryn nollade gruppen, men tittarna tog bidraget till sina hjärtan. Snart blev de inbjudna att medverka i de stora demonstrationer som hölls mot regeringen och EU.

– Vi deltog i massa demonstrationer. När lärare, poliser, brandmän, sjukhuspersonal skulle demonstrera bjöd de in oss att spela. Det spred sig verkligen, säger Nuno Duarte.

I Eurovision song contest i Düsseldorf gick det sämre, Homens da Luta lyckade inte ta sig vidare från semifinal. Men det var av mindre betydelse.

– Det var hur roligt som helst att bara vara där, en rätt bisarr upplevelse.

Ett land på frammarsch

Efter protester, presidentavgångar och framgångsrik skuldsanering har landet kommit på fötter de senaste åren. Portugal är på frammarsch inom näringslivet, turism, idrott och vann alltså Eurovision Song Contest i fjol.

Så Homens da Luta var framgångsrika?

– Haha, ja det var vi, det är därför jag har lagt ner! Nu är kampen avklarad och vi kan alla leva i fred och harmoni, skämtar Nuno Duarte.

Vad skulle er musik handla om i dag?

– Det finns fortfarande mycket kvar att kämpa för förstås. Men om vi skulle behöva dra ihop gruppen igen skulle det betyda att Portugal gått ner sig igen. Så jag hoppas vi slipper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2018

Mer i ämnet