Artisten Eva Dahlgren besökte Morgonstudion och pratade om sin nya musik. Foto: SVT

Eva Dahlgren: Den polariserade världen är vansinnig

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Eva Dahlgren har gett sig in i ett undersökande av friheten. Nu släpps låten ”Det långa slutet” – en låt som med samtidsvemod uppmanar till eftertänksamhet. Ett mångbottnat dito med hänvisning till både riksdagsvalet och den personliga synen på människans tillvaro. – Det är så många människor som verkar tycka om den här polariserade världen. För mig är det helt vansinnigt, säger hon till Kulturnyheterna.

Vad är frihet? Och vilka kompromisser måste till för att alla ska få chansen att uppleva det? Eva Dahlgren släppte under fredagen låten Det långa slutet. En låt som undersöker och efterfrågar eftertänksamhet i vardagen, politiskt så väl som personligt, utifrån begreppet frihet. Medvetet släppt inför riksdagsvalet senare i höst.

– Jag tror inte den kommer förändra valet. Men jag känner att alla som har en röst måste använda den och det här är min röst. Jag tror på poesin, på musiken och på den eftertänksamhet som finns där i: Att det tala till det stora hjärtat, säger hon till Kulturnyheterna.

Pågående projekt om frihet

Tidigare i våras släppte Eva Dahlgren låten Jag vill ju bara vara fri. Den första delen av ett det pågående projekt och testande av vad frihet är och kan vara.

– Ju äldre jag blivit känner jag att vara fri är att vara tillsammans med andra människor. Men det känns som att friheten nuförtiden tillhör en slags klubb för de mest priviligerade människorna och sen exkluderas alla andra. Men vad blir friheten värd då?, säger Eva Dahlgren:

– Just nu ser jag att världen blivit så väldigt polariserad och att det är så många människor som verkar tycka om den här polariserade världen. För mig är det helt vansinnigt.

Har den politiska eftertänksamheten gått förlorad idag?

– Nej, det kan jag inte säga helt och hållet, för jag menar att bakom den här ytan av Facebook, Twitter och de stora rubrikerna så är det självklart att den politiska diskussionen finns hos människor. Det är något som är väldigt bra att det är en levande diskussion.

– Men jag läste häromdagen att det enligt forskarna är bra att sova på saken. Så jag har fått rätt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.