I videon kan du följa med in i Östermalmsvåningen: ”Folk älskar det”

Se nya trenden: konstutställningar i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler konstnärer och konstsamlare väljer att ställa ut i hemmiljö istället för på galleri. I videon kan du följa med in i Eva Livijn-Olins Östermalmsvåning, och besöka arkitekten Klara Frosteruds hemmagalleri ”Hallery”.

Konstrådgivaren och tidigare galleristen Eva Livijn-Olin har utställningar ett par gånger om året hemma på Östermalm i Stockholm. Under hösten hade hon en uppmärksammad utställning med stjärnduon Nathalie Djurberg och Hans Bergs leranimationer, och just nu visar hon verk av Charlotte Birnbaum. Utställningen The theatre of the dining table är kurerad av skådespelaren Andreas T. Olsson, och besökare tas emot på förfrågan. I videon kan du se och höra mer om utställningen.

– Folk älskar det! Det blir en annan närhet, säger Eva Livijn-Olin om responsen.

Samtidigt är det Stockholms innerstad, Östermalm. Vilka kommer hit?

– Det är blandat, konstintresserade och även de som vill lära sig mer. Jag tycker det är väldigt roligt att bjuda in olika människor och det är många som inte bor i innerstaden, som kanske besöker en Östermalmsvåning för första gången.

Aalto-arkitektur och abstrakt måleri

Eva Livijn-Olin är inte ensam om att ta in konsten till en mer personlig sfär. Arkitekten Klara Frosterud öppnar nu dörrarna till sin Aalto-inspirerade 70-talsvilla i Danderyd, och ställer ut Albin Wibergs expressiva målningar. Hon kallar hemmagalleriet för ”Hallery”, och kombinerar arkitektur med konst.

– Genom att bjuda in till mitt hem så gör jag konsten mer tillgänglig, säger hon.

Hallery har öppet under vissa helger, och tar också emot besökare på förfrågan.

Konstkollektivet som enbart ställer ut i lägenheter

Konstkollektivet Flat octopus har sju medlemmar med varierande bakgrund. De bildades 2019 och har som koncept att ställa ut i både sina egna och andras lägenheter.

– Vi arbetar ofta med up and coming konstnärer som inte är så kända, säger konstnären Alice Máselníková.

Hittills har de jobbat i Stockholms stad och ytterförorter, och i Uppsala. Men när läget tillåter vill Flat octopus sprida sina tentakler runt om i landet och även internationellt, och hoppas hitta nya lägenheter och samarbeten genom open calls – alltså utlysningar.

– En förhoppning är att skapa intresse för konsten bland lokalbefolkningen, genom att bjuda in grannar i olika områden.

I videon kan du spana in hemmautställningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.