Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett sätt att manipulera marknaden eller reta upp konstvärlden? Hör experten på gatukonst om att Banksy nu stäms. Foto: Ulf Sandlund

Experten om turerna kring Banksy: ”Uppmärksamhet skapar värde”

Publicerad

Två konstsamlare har stämt gatukonstnären Banksy för att de inte får svar på sin ansökan om äkthetsintyg från organisationen Pestcontrol som ansvarar för Banksys konst.

Två konstsamlare har stämt gatukonstnären Banksy för att de inte får svar på sin ansökan om äkthetsintyg från organisationen Pestcontrol som ansvarar för Banksys konst. Jacob Kimvall som är lektor på Konstfack och expert på gatukonst.

– Han har ett berömt citat ”Copyright is for Losers”. Men på senare tid har han justerat det. På sidan Pest Control, där står det att man inte får tjäna pengar på Banksy, eller framför allt felrepresentera Banksy, säger Jacob Kimwall.

I tre år har de två konstsamlarna väntat på att få veta om verket de köpt var äkta eller inte, något de betalat 50 pund för. Nu stämmer de konstnären för kontraktsbrott. Pest Control svarar att bekräftelseprocessen är robust och ibland utdragen och hävdar att man utfärdat tusentals äkthetsintyg.

Men Pest Control har även fått kritik av andra i konstbranschen för att bara certifiera verk som Banksy vill att vissa individer ska ha och därmed manipulera marknaden. Kanske kan man tolka oviljan att ge ut intyget, som ett sätt att reta konstmarknaden.

– Så kan man tänka sig att det också är, som med konstverket ”Girl with a Ballon” som under själva säljakten delvis strimlades och nu har bytt namn till ”Love is in the bin”. Det paradoxala i det här är att Banksy inte är naiv, han vet att även sådan här uppmärksamhet skapar värde även för konstmarknaden. säger Jacob Kimvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.