100 experter har röstat fram Sveriges största språkhändelser

Uppdaterad
Publicerad

1967 beslutade Sverige att lägga bort titlarna. Språktidningen har låtit 100 experter rösta fram Sveriges största språkhändelser och högst upp på listan hamnar du-reformen.

Över 50 år efter sitt införande anses du-reformen vara den viktigaste språkhändelsen i Sverige. 1967 blev Bror Rexed generaldirektör för Medicinalstyrelsen och ville att personalen skulle säga du när de tilltalade honom och att han skulle säga du tillbaka till dem.

Institutet för språk och folkminnen skrev i samband med att du-reformen firade 50 år att Rexed var långt ifrån först med duandet, men att han blev en symbol för bytet från ”ni”, ”herrn”, ”frun”, ”fröken” till ”du” – ett tilltal som ansågs mer demokratiskt.

Lite överraskande är kanske den åttonde viktigaste språkhändelsen – att det var först år 2009 som svenskan betraktades som huvudspråk i Sverige.

”Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden” lyder paragraf 5 i språklagen som antogs då.

Språktidningen publicerar under måndagen en lista på de hundra viktigaste språkhändelserna.

Lär dig mer om du-reformen i klippet.

De största språkhändelserna – topp 10

1. Du-reformen (1967)

2. Radiotjänsts sändningar börjar (1925)

3. Stavningsreformen (1906)

4. Engelska blir första främmande språk i svensk skola (1946)

5. Nämnden för svensk språkvård grundas (1944)

6. TT slopar verbens pluralformer (1945)

7. Sverige får nationella minoritetsspråk (2000)

8. Svenska blir huvudspråk i Sverige (2009)

9. Erik Wellander utkommer med Riktig svenska (1939)

10. Svenskundervisning för invandrare, sfi, blir en del av skolan (1994)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.