Helena Bergström är en av de kvinnliga regissörer spm fick produktionsstöd i juni. Bland höstens svenska premiärer är det dock ont om kvinnor. Foto: Scanpix

Få kvinnor bakom svensk höstbio

Uppdaterad
Publicerad

På vissa plan tycks den svenska filmbranschen aldrig förändras. Bland höstens filmpremiärer finns bara tre titlar med kvinnliga regissörer.

Tidigare i veckan presenterade Svenska Filminstitutet de 22 svenska filmer som kommer ha premiär under hösten 2012. Bland titlarna finns till exempel ”Snabba Cash II”, ”Palme”, ”Blondie” och ”Sune i Grekland – All Inclusive”.

Bland de 22 filmerna finns bara 3 som har en eller flera kvinnliga regissörer. Det handlar om Kristina Lindström och Maud Nycander bakom ”Palme”, Gabriela Pichler bakom ”Äta sova dö” och Stina Wirsén som har regisserat ”Liten Skär och alla små brokiga”.

Svensk filmindustri

Trots flera försök till förändring och kritik mot faktumet att den svenska filmbranschen är så mansdominerad, ser det minst sagt ojämnt ut även i höst.

Ljusning kan anas

Framtiden ser däremot något ljusare ut, i alla fall när det gäller långfilmer. Fyra av de sju långfilmerna som fick produktionsstöd av Filminstitutet i juni regisseras av kvinnor.

Helena Bergström blåser nytt liv i Strindbergs ”Fröken Julie”. I Lisa Langseths film ”Hotell” får publiken hänga med på gruppterapi, Kicki Kjellin porträtterar en självrannsakande chic-lit-författare i filmen ”Grand Safir” och dokumentärfilmaren Mia Engberg berättar historien om när en gammal kärlekshistoria plötsligt knackar på dörren.

Bland kortfilmerna som fick produktionsstöd i juni är det dock de manliga regissörerna som dominerar. Bakom de tretton filmerna står tolv manliga och fyra kvinnliga regissörer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk filmindustri

Mer i ämnet