Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fäbodbruk kan bli kulturarv

Fäbodbruk kan bli kulturarv

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Norge nominerar Fäbodbruk till FN-organet Unescos lista över immateriella kulturarv.

Immateriellt kulturarv är traditioner, seder och bruk som har överförts mellan generationer, till exempel olika former av hantverk, ritualer, musik och berättelser.

Nu har regeringen nominerat fäbodbruket – säsongsvis förflyttad djurhållning med betesdrift i syfte att nyttja naturliga foderresurser i skog och fjäll – till Unescos lista över immateriellt kulturarv.

”Helt avgörande för att det immateriella kulturarvet ska leva vidare är att det finns utövare som för kunskapen och färdigheterna vidare till kommande generationer” skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett pressmeddelande.

”Betyder mycket”

Peter Helander, ordförande för Förbundet svensk fäbodkultur och tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet, berättar att det endast finns ett 50-tal fäbodar idag som producerar ost eller smör.

– Det betyder mycket för kampen för att fäbodbruket inte ska försvinna, säger han.

Beslut om nomineringen väntas tas i december 2024.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.