Svenska filminstitutets vd Anna Serner. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Facket kritiskt till lönerna på Svenska Filminstitutet

Uppdaterad
Publicerad

Facket på Svenska Filminstitutet är kritiska till att vd Anna Serner fått en retroaktiv löneförhöjning. De menar att hennes lön är omotiverat hög, samtidigt som medarbetarnas löner halkat efter.

Vid Svenska Filminstitutets styrelsemöte i februari informerade styrelseordförande Claes Ånstrand att vd Anna Serners lön höjs från 125 000 kronor till 130 000 kronor i månaden. Lönen skulle då också gälla retroaktivt från oktober 2017.

– Anna Serner har inte fått någon justering av sin lön sedan hon började 2011. Av det skälet har vi gett både en retroaktiv lönejustering och en för 2019, säger Claes Ånstrand.

Facket är dock kritiska till löneförhöjningen.

– Filminstitutets löner ska ligga i linje med ett antal identifierade kulturmyndigheters löner, säger Tomas Johansson, ordförande för ST på Svenska Filminstitutet.

Torkel Stål, ordförande för SACO, fortsätter:

– Vår vd ligger avsevärt mycket högre än vd:ar på andra kulturmyndigheter redan innan löneförhöjningen, så vi är kritiska till att den genomförts, säger Torkel Stål, ordförande för SACO på Svenska Filminstitutet.

Tjänar mer än andra kulturchefer

Anna Serner har minst 30 000 kronor mer i månadslön än cheferna på de kulturmyndigheter som facket jämför med: Riksantikvarieämbetet, Kungliga biblioteket och Kulturrådet. Men Claes Ånstrand anser inte att Svenska Filminstitutet är jämförbart med dessa.

– Det är bra för Filminstitutet att vi har en bra vd och då måste vi betala en hög lön för den. Sedan jobbar vi mycket med personalens löner och det är en svår fråga för Filminstitutet, för vi förlorar ju ibland personal på grund av att vi inte kan erbjuda högre löner, säger han.

Facket menar att det skett en ojämn fördelning av stiftelsens resurser.

– Det som är anmärkningsvärt är att vi har väldigt begränsade resurser till att utjämna de här löneskillnaderna som vi har identifierat. Då blir det här förslaget märkligt. Det är en prioriteringsfråga, säger Torkel Stål.

Har avstått i fem år

Anna Serner poängterar att hennes ingångslön på 125 000 kronor är densamma som hennes föregångare på posten hade. Hon menar att hon har avstått från en löneökning de första fem åren som vd, och därför anser att lönen ska justeras.

– Vi har en lönestrategi som vi har tagit fram med facket, där vi under de senaste sju åren har arbetat successivt med att få upp deras lönenivå. Under samma sju år har jag avstått från en lönejustering de första fem. Det är inte rimligt att jag ska fortsätta med det, säger Anna Serner.

Så mycket tjänar cheferna

Så mycket tjänar chefer på de kulturmyndigheter facket jämför med:

Anna Serner: 130 300 (tidigare lön 125 000)

Staffan Forssell, generaldirektör kulturrådet: 95 900

Lars Amreus, riksantikvarie: 100 400

Lars Ilshammar, nytillträdd riksbibliotekarie: 76 000

Gunilla Herdenberg, fd riksbibliotekarie 98 500

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.