Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla berörs på ett eller annat sätt av de här förändringarna” säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande för fackklubben på Sveriges Radio. Foto: SVT/Jörgen Söderström/TT

Facket om Sveriges radios nedskärningar: ”En mörk dag”

Uppdaterad
Publicerad

180 tjänster ska bort från Sveriges radio. Det står klart efter onsdagens presentation av radions besparingspaket.

– Det är en mörk dag för Sveriges radio, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande för fackklubben på Sveriges Radio.

På onsdagen kom beskedet om hur hela besparingen på 250 miljoner kronor ska genomföras. 180 tjänster tas bort, varav 85 tjänster redan lösts genom pensionsavgångar eller genom naturlig avgång.

Runt 95 tjänster återstår att lösa, och under ett möte med ledningen på onsdagen fick personalen beskedet att 100 personer varslas om uppsägning från Sveriges Radio.

Johanna Lindblad Ahl, ordförande för fackklubben på Sveriges Radio, beskriver stämningen som dämpad.

– Alla berörs på ett eller annat sätt av de här förändringarna, säger hon.

Arbetsmiljön oroar

Enligt Johanna Lindblad Ahl är det många frågor som återstår efter onsdagens presentation. Bland annat hur förändringarna kommer att påverka arbetsmiljön.

– Hur många blir kvar och vad kommer omorganisationen innebära. Man får besked om nya arbetssätt som vi är oroliga för. Vi tror att det kommer att leda till mer stress och press.

Flera program drabbas

Det är sedan tidigare känt att flera program läggs ner som ”Människor och tro” och ”Odla med P1”. Men även idag har andra program tillkommit, som P4 Story, P4 Världen och morgonprogrammet P4 Södertälje.

Av de 25 lokala P4-kanalerna kommer en till två tjänster på varje redaktion att tas bort. Främst rör det sig om arbetsledare och assistentroller.

Johanna Lindblad Ahl menar att nedskärningen kommer att märkas.

– Det märks för lyssnarna och det kommer att märkas för medarbetarna. Och framförallt är det oerhört tråkigt för de som behöver sluta. Men vi ser också en risk att arbetsmiljön för de som är kvar kommer att vara riktigt tuff framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.