Fackförbund begär förhandling med Spotify om kollektivavtal

Uppdaterad
Publicerad

Tre fackförbund har skickat en formell begäran till Spotify om att inleda förhandlingar om kollektivavtal.

– Vi har länge velat få till kollektivavtal på Spotify och nu känner vi att tiden är mogen, säger Ulrika Lindstrand, ordförande för fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

I januari sade Spotify upp runt 600 personer varav cirka 100 i Sverige. Kulturnyheterna har varit i kontakt med flera anställda som riktar kritik mot Spotify för deras uppsägningsmetoder. De anställda vittnar om att uppsägningarna har skett med kort varsel och utan att de fått individuella förklaringar till varför de sägs upp.

– Det är ingen hemlighet att det varit oroligt i techbranschen på sina håll och att det har förekommit uppsägningar. Det som har varit viktigt för våra medlemmar är att känna sig företrädda, att man vet att saker har gått rätt till och att det finns ordning och reda, säger Ulrika Lindstrand.

Kan vidta konfliktåtgärder

Fackförbunden Sveriges Ingenjörer, Unionen och Akavia har nu skickat en gemensam begäran att inleda förhandlingar med Spotify. Begäran är ett första formellt steg i en process att förmå företaget att teckna kollektivavtal.

Om det inte går att enas via förhandlingar finns möjligheter för facken att vidta konfliktåtgärder.

– Det är ju väldigt tråkigt om man ska behöva ta till det, men möjligheten finns. Det kan vara olika typer av strejker men det behöver inte vara så dramatiskt, det kan också vara övertidsblockader och den typen av aktiviteter, säger Ulrika Lindstrand.

Möjlig fjäder i hatten

Omkring 90 procent av de anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal, men IT-bolag inom till exempel spelutveckling, betalningslösningar eller strömningstjänster saknar ofta kollektivavtal och beskrivs som en vit fläck av myndigheten Medlingsinstitutet.

Kollektivavtal reglerar löner och andra anställningsvillkor för arbetstagarna, men kan också gynna arbetsgivare som Spotify genom att fungera som en kvalitetsstämpel, menar Ulrika Lindstrand.

– Det skulle kunna vara en fjäder i hatten för de stora techbolagen, som ännu inte har kollektivavtal. Att faktiskt gå i bräschen och visa

på att det här är någonting som är bra.

SVT har sökt Spotify, utan svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.