Foto: TT

Fackförbund kräver svar om kritiserad anmälningsplikt

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteksanställda är kritiska till Tidöavtalets punkt om att offentliganställda ska bli skyldiga att anmäla papperslösa.

Nu lämnar fackförbundet DIK över en namninsamling till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

När DIK, facket för kultur, reklam och kommunikation, gjorde en undersökning bland sina biblioteksanställda medlemmar var nio av tio starkt kritiska till förslaget. Bara tre procent tyckte att förslaget var bra.

DIK har tidigare krävt att förslaget dras tillbaka i sin helhet. Nu vänder sig förbundsordföranden Anna Troberg direkt till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i ett öppet brev publicerat i Altinget.

”DIK har under flera månader försökt få till ett möte med dig angående förslaget i Tidöavtalet att offentliganställda ska anmäla papperslösa. Då det inte varit möjligt väljer DIK nu i stället att genom detta öppna brev lyfta behovet av vidare dialog”, skriver Anna Troberg.

”Väldigt frågande”

Maria Malmer Stenergard tillbakavisar kritiken, även om hon medger att hon personligen inte har träffat DIK för samtal.

– Jag ställer mig väldigt frågade till detta, för vi har haft nära kontakt med DIK och redan i januari träffade en av mina närmsta medarbetare representanter från dem och jag upplever att vi har haft en god dialog, säger hon till TT.

Malmer Stenergard säger också att direktiven till utredningen, som ska tillsättas i sommar, ännu inte har meddelats.

– Vi har också sagt att vi ska utreda eventuella undantag från den här informationsplikten och då vill jag inte föregripa det viktiga arbete som utredarna ska göra.

Raserat förtroende

DIK anser att anmälningsplikten ”går stick i stäv med medlemmarnas uppdrag och yrkesetik” och att det krockar med bibliotekslagen som säger att biblioteksverksamhet ska vara tillgänglig för alla.

Fackförbundet menar också att anmälningsplikten skulle rasera det förtroende biblioteksverksamheten byggt upp genom sitt arbete med att främja integration.

Tillsammans med det öppna brevet lämnar DIK över en namninsamling med 2 300 underskrifter, i huvudsak bibliotekarier, till migrationsministern.

– Jag vet att det är många som är oroade och att det finns en tydlig målkonflikt, säger Maria Malmer Stenergard om namninsamlingen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bibliotekarier kan få anmälningsplikt, men det menar facket att går emot bibliotekslagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.