Fackförbundet larmar: Hot mot myndigheter ökar

Publicerad

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att handläggare på Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) hängs ut på alternativmedier, vilket upplevs som en påverkanskampanj. Nu larmar även fackförbundet ST om att hot och våld mot tjänstemän på myndigheter ökar.

– Det påverkar rättsstaten, säger Britta Lejon, ordförande på fackförbundet ST.

Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) betalar ut ekonomiskt stöd till nyhetsmedier, efter beslut i mediestödsnämnden. I samband med att mediestöd delas ut har enskilda handläggare på myndigheten hängts ut med namn och bild. SVT har varit i kontakt med flera anställda som upplever publiceringarna som gravt missvisande och som rena personangrepp. Nu reagerar fackförbundet ST.

– Det är fruktansvärt att tjänstemän som bara gör sitt jobb utsätts, säger Britta Lejon, ordförande på fackförbundet.

Hot och våld ökar

Medlemsundersökningar som fackförbundet ST gjort visar att en tredjedel av alla statliga arbetsplatser upplever problem med att tjänstemän utsätts för hot och våld. Det är framför allt myndigheter som har nära kontakt med medborgare som utsätts. Bland de värst drabbade finns Kronofogden, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Försäkringskassan, där en majoritet av tjänstemännen någon gång per år upplevt sig utsatta för olika former av hot och trakasserier.

– Vi ser tyvärr att problemen har ökat under de senaste åren, Britta Lejon, ordförande på fackförbundet ST.

”De som utsätts påverkas”

Hoten får konsekvenser för den enskilda som drabbas, och för samhället i stort eftersom rättssäkerheten skadas.

– Vi kan se att de som utsätts för hot och våld påverkas i sin myndighetsutövning. De fattar beslut de inte hade gjort annars, eller låter bli att fatta beslut som de borde ha fattat, säger Britta Lejon.

Samtidigt har vissa tjänstemän stort inflytande, ska de inte kunna hantera kritik även offentligt?

– Absolut, men det är inte kritik vi pratar om här.

I videon ovan kan du höra vad fackförbundet ST tycker måste göras för att förbättra situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.