SR direktsänder fågelsång – åtta timmar ”slow radio”

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen tycks ha lett till en naturvurm utan dess like, något som också avspeglar sig i medieutbudet. SVT:s ”slow tv”-satsning Den stora älgvandringen gjorde succé och i helgen direktsänder Sveriges radio fågelsång – non stop i åtta timmar.

– Jag hoppas att det blir en unik upplevelse, säger Helena Söderlundh, producent för Naturmorgon, till Kulturnyheterna.

Radioprogrammet Naturmorgon fyller 30 år i år och har, enligt producenten själv, låtit ungefär likadant i många år. Inför deras stora ”slow radio”-satsning, Fågelsångsnatten, är de förväntansfulla men inte särskilt nervösa. Det är inte första gången de direktsänder från naturen.

– Jag hoppas att det ska bli en unik upplevelse. Åtta timmars fågelsång och vad som helst kan hända, säger Helena Söderlundh, producent för Naturmorgon, till Kulturnyheterna.

Reportrar står redo från norr till söder

Fågelsångsnatten startar vid midnatt söndagen den 3 maj i P1 och pågår till kl 08.00 samma morgon. Reportrar kommer stå redo att ta upp fågelsång från Ernäs utanför Luleå i norr till skånska Skanör i söder. Navet för sändningen är Osaby i Småland, nära Naturmorgons redaktion i Växjö.

– Vi kommer också att ha med oss flera fågelexperter och sända några reportage och bitar ur vår populära fågelsångsskola, säger Jenny Berntson Djurvall, som tillsammans med Mats Ottosson programleder sändningen.

Naturintresset spirar i pandemitider. Flera naturreservat och nationalparker ser ett dramatisk ökning av besökare och Naturmorgons redaktion har märkt att lyssnarna blivit allt mer engagerade.

– Vi får väldigt mycket kärlek från våra lyssnare. De är glada för att vi gör det vi brukar göra, att det är vår och fågelsången kommer som vanligt och att vi låter som vanligt, säger Helena Söderlundh.

Även hos unga människor syns ett stort intresse, och stor vördnad, för naturen, menar hon.

– Jag tror att det har och göra med att vi har skruvat upp tempot i vardagen och att många är stressade. Då söker man sig till något helt annat, till exempel naturradio.

Lågintensiv spänning

Naturens lugna tempo och normalitet lockar oss i dessa tider, men det är inte det enda svaret på Den stora älgvandringens eller Fågelsångsnattens popularitet.

– Det som är spännande med slow radio eller slow tv är ju att det är väldigt lugnt, men det kan fortfarande hända någonting. Det är den där lågintensiva spänningen som också är grejen – ska det komma en älg i dag? Eller kanske imorgon?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.