– Jag har kompisar som var nära vänner till honom. Ett par vigdes till och med av honom. De blev chockade när löpsedlarna skrek ut ”bluffbiskopen försvunnen”, berättar filmaren Johan Palmgren som tillsammans med Åsa Blanck har gjort filmen Bedragaren.
Den falske biskopen, Macdulio Roy, kom till Malmö 1995. Med sin charm och sitt generösa sätt skaffade sig ”Fader Mac” snabbt vänner som så småningom lockades att satsa betydande summor i konst.
Tom lägenhet
Egentligen var Fader Mac ungrare och hette György Zemplenyi. När Blanck och Palmgren nystat i alla trådar kring honom framstår han som internationell storbedragare, efterlyst av Interpol för att i olika skepnader ha lurat folk i bland annat USA och Australien. I Israel ska han ha figurerat som ortodox jude och lurat på investerare diamanter som bara var glas. I Ungern blev han välkänd som ledarfigur för OS-landslaget i simning 1992.
I Malmö samlades omkring 15 personer en dag 1996 utanför ”biskopens” hem för att hämta utdelningen på sina investeringar. I stället möttes de av en tom lägenhet och en inspelat meddelande om att ”biskopen” var död”.
Död?
Men inte var han det. Zemplenyi levde och en tid senare åkte han fast i Ungern. Men innan domen hann falla avled han. Eller gjorde han det? Blanck och Palmgren hittar inga riktigt övertygande bevis om det. Och både den ungerske polischef och den pensionerade svenska utredare som är med i filmen lutar mera åt att Zemplenyi, född någon gång på 1950-talet, ännu lever och kan vara i färd med nya bedrägerier någonstans i världen.
En av ”biskopens” forna vänner i Malmö tyckte sig till och med skymta honom på Möllevångstorget förra året.
TT