Foto: SVT

Ny dokumentär om vitt snus: ”Jag blev fast”

Uppdaterad
Publicerad

Det vita snuset har slagit igenom stort, blivit populärt bland kvinnliga influencers och en kassako för snustillverkarna. Det här beskrivs i den nya Edit-dokumentären ”Fångad av tjejsnuset”.

Poddmakaren Fanna Ndow Norrby är en av dem som aldrig rökt eller snusat – men som blev fångad av den nya nikotinpåsen.

– Du kommer aldrig att se mig stoppa in en brun snus. Men det vita snuset var fräscht. Jag tänkte att jag kunde sluta när jag ville, men det kunde jag inte, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Skildrar snusets framgångssaga

De senaste åren har det vita snuset synts överallt. I butiker, i våra största poddar, hos våra mest populära influencers och gratis på festivaler. Det är var fräscht, tobaksfritt – det var det “nya heta”. I dokumentären får vi följa Fanna Ndow Norrbys försök att sluta snusa, och historien om det vita snusets framgångsresa från ett svensk labb till idag när världens största tobaksbolag slåss om att bli störst på marknaden.

Från snustillverkarnas håll trycker man däremot på att snuset gör att färre röker.

-  Rökningen bland svenska kvinnor ligger på genomsnittet i EU, svenska män röker inte alls. Det är bara att zooma ut, titta på alla EU-länder och titta på rökförekomsten. Två länder i Europa är på väg att bli rökfria, det är Sverige och Norge. De har en sak gemensamt, snuset, säger Patrik Hildingsson, vice kommunikationschef på Swedish Match.

SVT Edits dokumentär ”Fångad av tjejsnuset” finns på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.