Margareta Larsson (SD) under dagens riksdagsdebatt. Foto: SVT Forum

”Fängsla konstnärer som målar könsorgan”

Uppdaterad
Publicerad

I en riksdagsdebatt under tisdagen argumenterade SD-politikern Margareta Larsson för att konstnärer som målar kvinnliga könsorgan på skolor bör sättas i fängelse.

– Med tanke på den översexualisering som råder och att sexvanor är något som det görs politik av så tycker jag att man borde sitta i fängelse för sexuellt ofredande av minderåriga om man som konstnär målar vaginor på väggarna i skolan, sade Margareta Larsson, ledamot i riksdagens kulturutskott, i sitt anförande i en debatt om ungdomspolitik.

”Avskyvärt och anmärkningsvärt”

Förslaget fick direkt mothugg av Lars Ohly (V) som frångick sitt ordinarie manus för att svara Margareta Larsson.

– Den konstsynen och den kultursynen, den är 30-talets Tysklands. Jag tycker att det är avskyvärt och mycket anmärkningsvärt att det framförs av en ledamot i Sveriges riksdag, sade Ohly.

Margareta Larsson hävdade att konst som anspelar på sex kan vara besvärande för barn som utsatts för sexuella övergrepp. Hon uttryckte även önskemål om att konsten borde ha ett syfte.

– I stället så får vi en meter stora vaginor på väggarna i skolsalarna. Jag tycker att det är opassande och jag tycker att vuxenvärlden ska våga sätta ner foten och säga vad som är lämpligt.

”Ska strunta i syftet”

Lars Ohly svarade i sin tur att Larssons uttalande står för ”en mörk syn på konst och kultur”.

– Det blev inte bättre av de här försöken till förklaringar. Snarare är det tydligt att den konst- och kultursyn som Sverigedemokraterna genom Margareta Larsson företräder är oerhört mörk. Och syftet med kulturen, det ska vi strunta i.

”Det är ett hot mot mig”

Konstnären Carolina Falkholt uppmärksammades stort efter att ha målat vaginor på högstadieskolor i Halmstad och Nyköping. Trots att Margareta Larsson inte nämner några namn uppfattar Carolina Falkholt att dagens uttalande var riktat mot henne.

– Att hon vill fängsla mig och styra hur jag ska uttrycka mig i min konst, tar jag som ett hot. Det är ett hot mot mig och mot all kulturell verksamhet som inte faller Sverigedemokraterna i smaken, säger Carolina Falkholt.

Hon menar att principen om ”armlängds avstånd” bör gälla i kulturpolitik. Konsten ska få uttrycka sig fritt, säger hon.

– Jag hade kunnat skratta åt ett sådant dumt uttalande om det inte var för att Sverigedemokraterna har så många väljare. Det här är ett hot mot all kulturell verksamhet med tanke på hur starkt väljarstöd Sverigedemokraterna har. Det går inte att skratta bort, säger Carolina Falkholt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.