Ivan Golunov. Foto: AP/TT

Fängslad rysk journalist frias från brottsmisstankar

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands inrikesminister Vladimir Kolokoltsev säger att förundersökningen mot den gripna journalisten Ivan Golunov läggs ner, skriver nyhetsbyrån AP. Ivan Golunov anklagades för narkotikabrott och riskerade 20 års fängelse.

Enligt inrikesminister Vladimir Kolokoltsev har Ivan Golunov släppts från sin husarrest och säger i ett uttalande att brott ”inte kan bevisas”.

Golunov fängslades i torsdags och sattes i husarrest i lördags. Han har förnekat brott och omständigheterna kring hans gripande har väckt misstankar hos aktivister, som tror att han blivit ditsatt, skriver AP.

I måndags hade tre av Rysslands största tidningar i det närmaste identiska förstasidor, en text som löd: ”Vi är Ivan Golunov”.

Golunov arbetar för Meduza, med bas i Lettland, som bevakar Ryssland. Golunov säger sig ha hotats till livet, troligen på grund av att hans rapportering avslöjat omfattande korruption.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.